Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Iskola- és helytörténeti múzeum, Tiszakeszi

A gyűjtemény 1982-ben létesült a legrégebbi iskolaépületben a község első írásos említésének 650. évfordulójára. Ebben az iskolában évtizedeken keresztül 60-70 gyermek tanult egyszerre. A környékbeli falvak, Ároktő, Hejőkeresztúr és Tiszatarján segítségével tudták kialakítani a helyiek a régi falusi iskola hű másának részletét. A terem két faragott oszlopa természetes módon osztja ketté a múzeumot. A régi iskola mellett falu- és iskolatörténeti kiállítást, valamit egy század eleji szobarészletet tekinthet meg a látogató.

A község történetét 8 tárló időrendi sorrendben mutatja be írásos dokumentumok alapján. Itt kaptak helyet a következő dokumentumok: a százdi alapítólevél másolata és fordítása, határtérképek, a tagosítás iratai, a Tisza szabályozásának írásos anyaga, adókönyvek, bibliák, régi fényképek.

Az iskolatörténeti tárlókban az iskola és a pedagógusok írásos emlékei láthatók. A tanárok Hajdu Zoltán volt tiszakeszi tanító írásos feljegyzései alapján elkészítették a keszi iskola történetét a 18. századig visszamenőleg. Az írásos emlékeken túl néhány tárgyi emléket is sikerült megmenteni. Ma már ritkaságnak számítanak a kis palatáblák és a különböző régi szemléltető eszközök.

Két vitrin és néhány festmény egy méltatlanul elfeledett festőművésznek, Harsányi Gy. Lajosnak állít emléket. 1887-ben született, gyermek és munkás évei nagy részét Kesziben töltötte. Tehetsége révén bejutott kora leghíresebb festőiskolájába, a nagybányai művésztelepre. Itt mesterei és művésztársai Réti és Thorma voltak. Az itt látható rajzok és festmények kevéssé adják vissza munkásságának sokszínűségét és kivételes tehetségét.

A múzeum leggazdagabb része a század eleji szobarészlet. A sarok a régi parasztszobák egyszerű bútoraival lett berendezve. A fal díszítése rendkívül gazdag, annak érdekében, hogy minél több tárgy kerülhessen bemutatásra. Többek között láthatunk itt menyasszonyládákat, házi
áldást, családi fényképeket, festményeket. A tányérok ritmusos sora szépen lezárja ezt a sokszínűséget.
A bemutató a használati tárgyak sokaságát tárja a látogató elé. Konyhai és gazdasági eszközök mellett az itt élő emberek korabeli ruházata is helyet kapott. Női felső ruhát és egy szűrt is elhelyeztek különböző kiegészítőkkel. A bölcső szintén nélkülözhetetlen eleme volt egy kisgyermekes paraszti háztartásnak.

Elérhetőségek

Iskola- és helytörténeti múzeum, Tiszakeszi

Cím: 3458 Tiszakeszi, Községháza u. 18. (ÁMK Széchenyi István Általános Iskola)

Telefon: (06) 49/552-126; 552-127

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra