Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Mezőkeresztesi Tájház

Az épület története

7A házat Oláh József és neje Oláh Józsefné (született Fűrész Sára) építette 1907-ben. Akkoriban igen modernnek számított, mind külső megjelenésében, mind anyaghasználatában kitűnt a többi lakóépület közül. Fenyőgerendázott tetőszerkezete akkori modern, erős Kikindai cseréppel lett fedve. Falazata vályog, a 60 cm széles főfalak erős kőalapalozással készültek, amit Cserépfaluból vagy Bükkzsércről szereztek be. Harmadik építési anyag a tégla volt, amiből a nyitott folyosón lévő boltívek és a folyosó szegélyek készültek.

Az épület egyik fő érdekessége az északi elhelyezkedésű kamrába épített 10 lépcsős pince. Ekkor kezdett divatba jönni ez a fajta pinceépítés, mert addig csak külső, a lakóházon kívüli pincéket építettek.

A ház helyiségeinek elrendezése viszont őrzi a korábban megszokott elrendezést. Középen a bejárat a konyhába vezet. A konyhából jobbra nyílt a lakószoba, balra pedig a vendégszoba. A konyha és a lakószoba hatszögű, gyártott betonlapokkal volt homokba lerakva. E két helyiség fűtése a konyhából fűthető kemencével volt megoldva, melyet az 50-es években lebontottak. A baloldali lakószoba hajópadlóval volt ellátva, fűtése vaskályhával volt megoldva.

A kamrából nyílt a már említett pincelejáró, és itt található a padlásfeljáró is. Akkori időben még hambár is volt beépítve, amiben a különböző terményfajtákat tárolták. A helyiség leghosszabb falrészén fapalánkkal elrekesztett rekeszek voltak kialakítva kettős osztással. Egyikben a búzát, másikban az árpát tárolták. A rekeszek befogadó képessége egy-egy palánk emeléssel volt állítható a termény mennyiségétől függően. Kitárazásnál ahogy fogyott az adott terményből, úgy emelték ki a palánkot. A kukorica góréban, csövesen volt tárolva az udvaron.

A ház udvarán egyedüli gazdasági épület a sertésól volt. A többi gazdasági épület (tehénistálló, tyúkól) az út másik oldalán található portán került felépítésre. Ez az 1940-es években el lett adva, a rajta lévő nádas istálló épületet lakóházzá alakították, mely sajnos a közelmúltban leégett.

A házat Oláh Józsefné (született Fűrész Sára) 1953-as haláláig lakta. Továbbiakban dédunokája és férje, majd az egyik ükonoka lakta 1963-ig. Ezt követően a második ükonoka is itt élt közel 5 évig, és ide született még a szépunoka is. A 80-as évektől üresen állt a ház.

(Oláh Józsefné ükonokája, Dövényi László leírása alapján)

 

A tájház kialakítása

Mezőkeresztes Város Önkormányzata 2011-ben vásárolta meg a térségre jellemző építészeti elemekkel rendelkező parasztházat és még ebben az évben pályázatot nyújtott be az EMVA LEADER (IV. tengely) keretében a Dél-borsodi LEADER Egyesület tervezési területén meghirdetett „Kulturális értékek és épített örökség megőrzése, bemutathatóságuk javítása, látogatóbarát fejlesztése” célterületre. A pályázatban foglalt projekt célja egy tájház kialakítása volt a Bercsényi utcai ház felújításával. A fejlesztés keretében az épület északi falát teljes egészében lebontották és újraépítették. Megújult a tetőszerkezet és sor került a falak külső és belső vakolására továbbá a burkolatok cseréjére.

 

A tájház berendezése

Az újjászületett épület berendezésében jelentős részt vállaltak a Nyugdíjas Klub tagjai Kovács Károlyné önkormányzati képviselő koordinálásával és az IKSZT munkatársai Okosné Kemény Henriett vezetésével. A letűnt korokat idéző berendezési tárgyakat a város lakói ajánlották fel e célra, ebben példaértékkel élen járt a már említett Nyugdíjas Klub.

 

Nyitva tartás:

Kedd 10:00 - 12:00
Péntek 16:00 - 18:00
Szombat 16:00 - 18:00


Csoportokat igény szerint, nyitvatartási időn kívül is fogad. Előzetes bejelentkezés szükséges!

Elérhetőségek

Mezőkeresztesi Tájház

Cím: 3441 Mezőkeresztes, Bercsényi u. 17.

Telefon: +3630/633-3478

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra