Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Református templom

A múlt századok írásos emlékei alapján az 1214 óta mezővárosi ranggal bíró Tiszatarján templomát még 1332-ben a szentháromság tiszteletére szentelték föl. A tiszatarjáni református egyház alapításának ideje mindmáig vitatott, ám annyi bizonyos, hogy már az 1600-as évek elején református lelkésze volt. Az egyházközség életében minden időben hűséges és odaadó szolgálatot végeztek az itt tevékenykedő lelkipásztorok, kiemelten Édes Albert egykori logikaprofesszor. Édes szolgálata alatt jelentős felújítási munkálatok történtek a település egészén. A későbbi esperes és országgyűlési képviselő 1863-ban lemondott hivataláról, majd ezzel egy időben a gyülekezet egyhangúlag megválasztotta fiát, Édes Vincét.


A település jelenlegi temploma az 1779-1780-as években épült, de mivel ez az épület szűknek bizonyult, ezért 1790-ben 2 öllel megnagyobbították, valamint hozzáfogtak a 30 méter magas órapárkányos torony építéséhez. Az épület tornyában található három harangból kettőt az áldozatkész református hívek 1924-ben készíttettek el, a 700 kg-os nagyharangot pedig 1958-ban öntették. A templom hatváltozatú egy manuálos orgonája 1858-ban közadakozásból készült el, melynek építője Váradi Sándor ároktői mester volt. A templom belső mennyezete sík, vakolt, a hajó nyugati vége félkörívesen zárul. A 10x22 méteres belső térben 450 ülőhely található, két karzata van,az orgona a kisebbiken található.

A szószék fölött ezt olvassuk: "Ékes szólások sok füleket meghatnak, de a szívben a szentség, tudomány és bölcsesség Istentől adatnak."

A Tiszatarjáni Református Egyházközség 2009-ben eredményesen pályázott az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap Vidéki örökség megőrzése jogcímére. Az elnyert támogatás lehetővé tette a pályázó egyházközség számára a tulajdonában lévő tiszatarjáni református templom fejlesztését. A beruházás legfontosabb eleme a helyi védettséget élvező református templom tetőszerkezetének felújítása volt.

Elérhetőségek

Református templom

Cím: 3589 Tiszatarján, Eötvös körút

Telefon: -

Képgaléria

Vissza az előző oldalra