Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Tiszapalkonyai Tájház

A tájházban megtekinthető helytörténeti gyűjtemény a Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt. alapítványi támogatásának köszönhetően jött létre a 2000-es évek elején. A gyűjtemény magvát alkotó tárgyak összegyűjtésében és bemutathatóvá tételében elévülhetetlen érdemei voltak Szabó Ferenc egykori iskolaigazgatónak.


Kezdetben a művelődési ház adott otthont a kiállításnak, majd az általános iskola szolgálati lakásába kerültek át a tárgyak. A bemutatótér funkcióját jelenleg betöltő tájház épületét 2011-ben adták át, az eredetileg bontásra ítélt, romos épület felújítása a helyiek széleskörű közösségi összefogásában valósult meg. Az önkormányzat biztosította a felújításhoz szükséges anyagok jelentős részét, valamint a közmunkaprogramon keresztül munkaerőt rendelt a helyreállításhoz. A közmunkások szervezésében kiemelkedő szerepet betöltő Icsu Sándor iskolagondnok saját kétkezi munkájával is nagymértékben hozzájárult az épület megújulásához.


Mivel az évek során a gyűjtemény erősen megkopott, a tájház tartalommal való megtöltése nagyszabású gyűjtőmunka elé állította a helyi Idősek Klubja tagjait, akik Seres Gyula koordinálásával elkezdték összegyűjteni és a tájházban elrendezni a településen még fellelhető, bemutatásra érdemes régi tárgyakat. A tájház látogatói az épületben megismerkedhetnek a hagyományos helyi népi mesterségek, foglalkozások (pl. vesszőfonás, horgászat, kenderáztatás, nádtetőfedés) eszközeivel. A berendezési tárgyak között találhatók szekrények, díszes fazekas munkák, ágyneműk, ruhák, asztalok, székek, különböző termények begyűjtésére, feldolgozására, tárolására szolgáló eszközök. Az épület mögött társadalmi munkával felállított színben zömében a földművelés tradicionális eszközei kerültek kiállításra.
A tájház vonzerejének növelésére számos ötlet megfogalmazódott a helyiekben. A tervek között szerepel többek között régi típusú fonott sövénykerítés létesítése, az udvaron gémeskút felállítása, a tetőszerkezet nádtetőre cserélése, régi falusi szekér, sparhelt beszerzése.


A kiállítás a hét minden napján megtekinthető, a szomszédos általános iskolában (Tel.: 49/540-126) történő előzetes bejelentkezést követően.

Elérhetőségek

Tiszapalkonyai Tájház

Cím: Tiszapalkonya, Hősök tere

Telefon: -

Képgaléria

Vissza az előző oldalra