Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Urunk színeváltozása templom

A barokk jegyeket viselõ templom 1756-ban épült. Az eredetileg barokk oltárt és szószéket eltávolították, helyébe modernebb stílusú, márványból készült berendezések kerültek. Sekrestyéjében Rácz Ferenc kántortanító két falfestménye látható: az egyik Jézust ábrázolja az Olajfák hegyén, a másik címe: Vértanú az oroszlánok elõtt. A templomkertben két barokk szobor vár felújításra: az egyik a Szeplõtelen fogantatást, a másik Szent Rókust ábrázolja. A falu elsõ temploma fából készült, a mai helyén, 1810-ben, amelyet 1874-ben gróf Édling Rudolf érsek újjáépíttetett. Régi, 1760-ból való harangjait mind a két világháborúban hadi célokra elvitték.
A göllei plébániatemplom 32 méter magas tornyában az 1980-as évek végétõl ismét négy harang lakik. A délidõben megszólaló, hat és félmázsás harangot Isten dicsõségére és a harctéren elveszett fiuk emlékére Deres József és neje öntette Szlezák László aranykoszorús mesterrel, Budapesten, 1931-ben.
A göllei templom harangja nem csak az áldozatokra, hanem a község híres szülöttjére, a falu temploma melletti házban több mint 100 éve, 1900-ban született Fekete István íróra is emlékezik.
(Forrás: falvak.hu)

Elérhetőségek

Urunk színeváltozása templom

Cím: 7272 Gölle Hősök Tere 3.

Telefon: +36 82 374-140

Képgaléria

Vissza az előző oldalra