Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Baté

Baté 850 lélekszámú község Kaposvártól keletre, a 61-es főútvonal mentén. Kaposvár és Dombóvár között félúton, mindössze 12 km távolságra fekszik. A szomszédjait tisztelő, velük jó kapcsolatot ápoló, vendégszerető, csomóponti település. Közlekedése kitűnő, a főút mellett, a Budapest – Gyékényes vasútvonal is áthalad a településen. A vasútállomásához rakodó pályaudvar csatlakozik. Az utazók Batén keresztül nemcsak Kaposvár és Dombóvár felé, de a Balaton irányába is továbbhaladhatnak. Már időszámításunk előtt is lakott hely volt, amit a falu közelében talált, a neolit korból származó csiszolt kőeszközök, illetve fémből készült karikák bizonyítanak. A leleteket a Nemzeti Múzeumban őrzik.

A faluról a legrégibb irat a XIV. századból maradt ránk. Az oklevelek ekkor Batej néven említik. A török uralom alatt csaknem teljesen elpusztult falu lélekszáma folyamatosan növekszik. A műemlékként nyilvántartott Gyulai-Gaál-féle kastély – amely a II. világháború előtt nagy kiterjedésű, gondosan ápolt parkban állt – 1796-ban épült, copf stílusban. Építtetője, Gyulai-Gaál Kristóf, Somogy megye főispánja volt a XVIII. század végén. Jelenleg magánkézben áll, és bár felújították, nem látogatható.  A temetőkápolnát 1741-ben emelték, barokk stílusban; műemlék jellegű épület. Berendezéséből a főoltárt és a szószéket a XVIII. század végén készítették. Jelenleg református templomként működik. Műemlék jellegű római katolikus templomát 1796-ban építette a Gyulai-Gaál család.

Az állandó népesség 1980-ban 809 volt, mára közelíti a 900 főt. Ma a lakosság jelentős része a közeli városokban dolgozik. A jól szervezett egészségügyi és szociális ellátás, a növekvő és gondozott zöldterületek, a közbiztonság állapota, a sportolási-rekreácíós lehetőségek fejlődése, az önkormányzat által intenzíven támogatott civil szerveződések hatására egyre kedveltebb családi pihenőhely.

A falu képét – elsősorban a főútvonal mentén húzódó, mintegy másfél kilométer hosszú utcáját – modern házak sora élénkíti, jelezve a lakosság szorgalmát, módosságát. A falu közelében horgásztó, benzinkút és bővülő lakossági szolgáltatások várják az itt élőket és az átutazókat egyaránt. A jó közlekedési viszonyoknak, az infrastruktúra fejlődésének köszönhetően nő a lakosság száma.

Elérhetőségek

Polgármesteri Hivatal

Cím: 7258 Baté, Fő u. 7.

Telefon: 82/590-012

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vidéki élmények

Vissza az előző oldalra