Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Berzék

Településünk Észak-Magyarország területén Borsod-Abaúj-Zemplén megye Miskolci Járásában található. Földrajzilag a Harangodi síkság legdélebbi települése és a Hernád folyó partján helyezkedik el a Miskolc-Tiszaújváros ipari tengely mentén, mindkét várostól 18-18 km távolságra. A 3607-es út összeköttetést biztosít északon a 37-es, délen a 35-ös főúttal.

A Hernád mellett épült települést 1219-ben a Váradi Regestrumban találjuk először fölemlítve Bezegu néven. Az 1241-es muhi csata idején tatár hordák állomásoztak itt, majd az 1585-ös összeírás már a törökök behódolt falvai között sorolja fel a pusztító csapatok által romba döntött települést.

A vallási irányvonalat a három történelmi egyház határozta illetve határozza meg. A református templom huszita eredetű melynek zsindelytetős haranglába 1839 óta áll a falu központjában, amelyet műemlékké nyilvánítottak. Római Katolikus temploma a hozzátartozó plébániahivatallal, iskolával és Kántor tanítói lakással, 1933-ban épült. Utóbbi ma tornateremként szolgál. Szintén 1933-ban épült a Görög Katolikus templom.

A község területén számos nemesi család rendelkezett birtokkal, többek között a Fáy, Strumann, Malonnay, Muraközy, Csanády, Drasóczky és nem utolsó sorban a Potoczky család is. A Potoczkyak 1820-ban épült családi kúriájában ma a Polgármesteri Hivatal működik. A másik, szintén ebben az időpontban épült kúria a mai napig a Perczel család birtokában található. Mindkét épületet műemlékké nyilvánították.

Berzékhez kötődő kiemelkedő egyéniségek:

  • Perczel Mór, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tábornoka
  • Perczel Olivér, a magyar koronaőrség parancsnoka
  • Szemere Miklós, Zemplén megyei országgyűlési képviselő, író, politikus és a lovas sport megszállotja. Az ő felfedezettje volt Bonta Ferenc, az első magyar champion zsoké, aki több világversenyen is képviselte hazánkat.
  • A Molnár család - mint a reformáció kiemelkedő családja - beírta nevét mind Berzék, mind a reformáció történetének nagy könyvébe.
  • Híres lakója volt a községnek Tomcsányi István, a magyar rádiózás megalapítója, és felesége Taubler Ilona, a magyar rádió első bemondónője.

Elérhetőségek

Berzék Község Önkormányzat

Cím: 3575 Berzék, Petőfi Sándor u. 42.

Telefon: +3646/528-214

Webcím: Megtekintés

Vissza az előző oldalra