Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Csincse

Csincse a hajdani Borsod vármegye délkeleti részén terül el, az Alföld tartozéka. Miskolctól 35 km-re, Mezőkövesdtől 25 km-re fekszik. Közlekedési út köti össze a 4 km-re levő Vattával és a 10 km-re található Mezőkeresztessel.

Csincsén (Csincsetanyán) a XIX.század végétől élnek emberek, maga a település 1994-től önálló, ez azonban nem jelenti azt, hogy történelme csak ekkortól kezdődött volna. A terület a népvándorlás kora óta lakott, a térségben az ún. hatvani kultúrához tartozó leletanyag került elő. A török időkben, Eger eleste után sokat szenvedett a község. Itt ejtették rabságba Bornemissza Gergely egri várkapitányt 1553-ban. A mezőkeresztesi csata után a község elpusztult, a terület innentől Mezőkereszteshez tartozott. A 19. század második felében Hoffmann Gyula megvásárolta a területet és mezőgazdasági nagyüzemet hozott létre. A mai község a birtok épületeiből alakult ki. 1994-ben Csincse különvált Mezőkeresztestől és önálló községgé alakult. Mivel Csincse alatt helyezkedik el az ország egyik leggazdagabb lignitkészlete, felmerült, hogy a községet a lignitbányák tulajdonosának költségére áttelepítik.

A településen működik óvoda, polgármesteri hivatal, orvosi rendelő, posta, művelődési ház. Az elmúlt évben a településen élő gyermekek számára elhelyezésre  kerültek újabb, modernebb játszótéri eszközök (amőba nyújtóval, tekerővel). A tájba illő, esztétikus, döntő részben természetes anyaghasználatú (fa játékok) játszótér immár hatékonyan járul hozzá a helyben élő kisgyermekes családok életminőségének növeléséhez.

 

Elérhetőségek

Csincse Község Önkormányzat

Cím: 3442 Csincse, Mátyás út 45.

Telefon: 3649/430-418

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vidéki élmények

Vissza az előző oldalra