Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Csököly

Kaposvártól 27 kilométerre , délnyugatra helyezkedik el. Zárt, jellegzetes belső-somogyi település. Nagybajom és Kadarkút között fekszik. a tömegközlekedés nehézkes. A környék éghajlata szélsőséges: száraz, forró a nyár és hideg, száraz a tél. Uralkodó szélirány az északkeleti és a délnyugati. A környék talajadottságai gyengék. az erdőkben szarvasok, vaddisznók, őzek és rókák élnek, de akad fácán és nyúl is. A vizenyős területek fája a nyír és az éger. Csököly nevével először az 1332-37. évi pápai tizedjegyzékben találkozunk. 1382-ben Chukul formában említik az oklevelek. Csokonai Vitéz Mihályt a református templom parókiáján három hétig ápolta Kis Bálint segédlelkész, volt debreceni kollégiumi társa. Itt íródott a Dorottya című vígeposz egy része.

Nagy Sándor a község jeles személye, Petőfi iskolatársa, az 1848-49-es szabadságharc hadnagya, a forradalom után itt lett lelkész. Csökölyben a fonásszövés elterjedt háziipar volt egykor. Kendert és lent termeltek, amelyekből abroszokat, törülközőket, díszkendőket, lepedőket, ruhákat és halottas holmikat készítettek. A temetéseken viselték a híres fehér gyászt. Az 1760-ban épült katolikus templom és parókia, valamint a barokk református templom műemlék jellegű épületek. Csököly nyolc utcájában közel 400 lakóház van. 1870-ben a település lélekszáma meghaladta a kétezer főt, de már a századfordulón megkezdődött a népesség csökkenés. Ifjúsági és felnőtt labdarúgócsapat működik. Fekvése kíválóan megfelel a homokos talajt kedvelő földieper számára. A csökölyi eper messze földön híres.

A polgármesteri hivatallal szemben lévő parkot 1992-ben rendezték, a közepén II. világháborús emlékművet avattak. A zárt település díszes viseletét későig megőrizte. Jeles alkalmakkor néhányan még ma is viselik. Legszebb darabjai a különböző díszítésű kontyok, s leghíresebbje a fehér gyászruha. Nem egy példányát múzeumok néprajzi gyűjteménye őrzi.

Ugyancsak múzeumi tárgyak lettek a hajdani talpasházak. Egy a szentendrei, egy a Szennai Falumúzeumban áll. A tárgyi népművészet mellett gazdag folklór anyagot őriz a község, ami felkelti az idegenek érdeklődését. Ennek bemutatására alkalmat kínál az évenkénti falunap. Külföldi vendégek gyakran megfordulnak a településen, főleg vadászok a gazdag vadállomány miatt.

Elérhetőségek

Polgármesteri Hivatal

Cím: 7526 Csököly, Petőfi u. 100.

Telefon: 82/721-425, 82/721-995

Képgaléria

Vidéki élmények

Vissza az előző oldalra