Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Csoma

Kaposvártól keletre, a 61-es főút mentén fekszik. Legközelebbi város a 7 kilométerre fekvő Dombóvár. Vasútállomása: Csoma-Szabadi, a Budapest-Gyékényes vonalon, teheráru rakodóval. Kedvező az autóbusz-közlekedése is. A község határában egy rézkori település és temető maradványait találták meg. Ugyanitt avar temető nyomait is felfedezték. A település első okleveles említése 1138-bólvaló; ekkor Villa Cuma alakban szerepelt. Csoma 181 lakóépülete 6 utcában települt. A gondozott porták, a komfortos házak sora, a rendben tartott alap közintézmények, a közszolgáltatások szintje jó életfeltételeket tükröz. A községnek alapszintű intézményhálózata van.
A község valamennyi útja szilárd burkolatú, 1993-ban kerékpárút is épült Szabadiig. A községben földgázhálózat, korszerűnek mondható telefonhálózat van. Az 1960-as évektől egyre többen – főként szakmunkások és középfokú végzettséggel rendelkezők- találtak munkahelyeket más ágazatokban, elsősorban Kaposváron, amely a helyi Termelőszövetkezet megszűnésével fokozódott. Ugyanakkor igen sok magángazdálkodó jelent meg a faluban. Fontos szerepet tölt be a foglalkoztatásban a mosdósi kórház, melynek kiszolgáló személyzete jórészt helybéliekből és környékbeliekből tevődik össze. A községben füves futballpálya van.
A község északi határában terül el a horgászatra kialakított „csomai horgásztó” mintegy 7 ha vízterületével. A községtől délre helyezkedik el a kiváló mikroklímájának köszönhetően harmonikus, zamatos borokat termő, Öreg-hegy és Nagy-hegy.
A szép, rendezett pincékben kiváló borok érlelődnek, melyek a túrázni, kirándulni vágyók részére rendelkezésre állnak. A főbb termelt fajták: olaszrizling, királyleányka, zöldvertelini, kékfrankos, zweigelt és a merlot. Minden tavaszon megrendezik a borverseny. A falunapi „Lámpásolás” június 24-hez, a Szt. Iván napi nyári napfordulóhoz kötődik.

Elérhetőségek

Csoma Község Önkormányzata

Cím: 7253 Csoma, Kossuth Lajos utca 34

Telefon: [+36] 82/579-006, 579-007

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vidéki élmények

Vissza az előző oldalra