Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Egerlövő

Egerlövő község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Mezőkövesdi kistérségben található. A Bükkalja és a Tisza közti ártéren, sík területen fekszik, Miskolctól 50 kilométerre, Mezőkövesdtől 11 kilométerre délre.

A települést 1221-ben a Váradi Regestrumban említik először, Luen alakban. A községet székely lövészek alapíthatták. Környéke a bronzkorban is lakott lehetett, erre utalnak a 19. században talált leletek: hamvvedrek, díszes cserepek. 1984-ben miskolci régészek az ún. Homok-parton 4-5. századi germán jellegű temetőt tártak fel, több mint félszáz sírt a népvándorlás korából. A 14. században a diósgyőri uradalom része volt. További birtokosok: a Lövei-család, a Pipis- és Szigethy-család, majd Vezekényi Thombolt Bálint. A 16. században: Maly Péter, Szenes Ambrus, Bebek Ferenc, az Eördög- és a Hány-család. Eger ostromakor a törökök elpusztították, sokáig nem népesült be újra.

A település a reformáció híve volt, s mindvégig meg is maradt annak. Lakosai közül meg kell említeni a Korpás nevű családokat. Ők az Otrokocs-nemzetségből származó nemes Korpások leszármazottai. A település hivatalos neve 1863-tól Eger-Lövő, majd 1905-től Egerlövő. Itt született 1930-ban Bata Imre irodalomtörténész, aki 1982 és 1991 között az Élet és Irodalom c. lap főszerkesztője volt.

A településen az idei évben szervezték meg először az Egerlövői Kakasfesztivált, mely több látogatót is vonzott a környező településekről. A településre érkezők egyik érdekessége a Strucc Farm, mely előzetes egyeztetés alapján bárki számára megtekinthető az állatsimogatóban.

 

Elérhetőségek

Egerlövő Községi Önkormányzat

Cím: 3461 Egerlövő, Dózsa Gy. u. 19.

Telefon: +3649/539-015

Képgaléria

Vidéki élmények

Vissza az előző oldalra