Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Fonó

Kaposvártól 20 kilométerre keletre, a Batét Igallal összekötő út mentén fekszik. Legközelebbi városok: Kaposvár és Dombóvár, Batéban csatlakozik a 61 –es főútvonalra és a vasúthálózathoz a Budapest-Gyékényes vonalon. A község határában az átlagosnál kedvezőbbek a növénytermesztés és az állattenyésztés feltételei. A község első ízben 1542-ben fordul elő hivatalos iratokban, Vásárfonó ill. Nagyfonó néven. Ekkor káptalani birtokként működött, majd 1945-ig a Kegyes Tanítórend tulajdonában volt a határ jelentős része. A török uralom után 150-200 lakosa lehetett. 1773-ban 249 lelket számlált, és 1730 óta tanított is alkalmazott a község. a települést 1932-ben 608-an lakták. Köztük kilenc kisiparos folytatott termelő és szolgáltató tevékenységet.

Ebben az időben a községben, a Kegyes Tanítórend tulajdonában, gőzmalom és gépjavító üzem is működött, 1908-ban – az együttműködés korai példájaként – Büssüvel és Kazsokkal közös állatbiztosítási szövetkezetet hoztak létre. az 1920-as években gazdakör adott lehetőséget egyesületi életre. A II. világháború alatt a faluban volt egy ideig Tolbuchin marsall főhadiszállása, ahonnan 1944 decemberében és 1945 elején a szovjet alakulatok dél-dunántúli hadműveleteit irányította. Emiatt a lakosságot a közeli falvakba telepítették át. A falu képe ma stagnáló állapotra utal. A háború után egy ideig viszonylag állandó volt a népességszám.

A hetvenes évektől drasztikus csökkenés következett be: tíz év múlva már csak 428-an, 1990-ben pedig 372-en lakták a községet. Azóta ismét emelkedést mutat a népesség. Kevés közintézményét az elmúlt években felújították. Iskolájának működését 1995 óta szüneteltetik, a tankötelesek, az óvodásokkal együtt, Göllébe járnak át. Az egészségügyi szolgáltatást a batéi háziorvos látja el. Klasszicista stílusú katolikus temploma 1814-ben épült. A közeli Gázlópusztán egy eklektikus stílusú kastély áll, a Festetics család építette a XIX. század végén. A közterületek, lakóházak rendezettek, az utcák parkosítottak. Ma sok külföldi is vásárol itt házat. Emlékoszlop őrzi a háborúban elhunytak nevét. A faluban ifjúsági klub és könyvtár működik. Batéval közös futballcsapata van.

Elérhetőségek

Polgármesteri Hivatal

Cím: 7271 Fonó, Petőfi u. 1.

Telefon: 82/376-235

Képgaléria

Vidéki élmények

Vissza az előző oldalra