Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Gálosfa

Gálosfa Kaposvártól 22 km-re délre, a 67-es Kaposvár Szigetvár főközlekedési úttól 3 km-re található település. Vasútja nincs, közút köti össze a környező településekkel. Éghajlatában mediterrán hatások érvényesülnek. A domborzat miatt mindig nehéz volt a gazdálkodás, elsősorban a kukorica, a búza és az árpa terem jó eredménnyel. Már 1425-ben említik Galusfalva alakban a zselicszentjakabi apátság birtokaként. A településhez tartozó Kistótvároson és Szentlukapusztán 1798-ban már síküveget is gyártottak. Megszűnése után cserépedény és cseréppipa készítéssel foglalkoztak, majd porcelán manufaktúrát hoztak létre. Ez a tevékenység később Pécsre került és a Zsolnayporcelángyár alapjait képezte.

Gálosfa a XX. század elején még számottevő kereskedelmi és ipari központ volt. Ennek köszönhetően nőtt lakói száma. Mára ez 350 főre apadt. A völgy szép természeti környezete kiváló életteret nyújt az itt megtelepedőknek. A Zselic Surján völgyi erdeiben ma is megtalálható az őshonos, ám másutt ritkán előforduló ezüsthársas-bükkös növénytársulás, mint ahogy megél a cser és az erdei fenyő is. Errefelé nem számít különlegesnek, ha a turista szeme védett növényeken akad meg, gazdagon nyílik a tavaszi kérics, a kakasmandinkó, a kontyvirág és a szakállas szegfű. Vadban rendkivül gazdag a vidék, olyan védett állatfajok élnek errefelé, mint a nyest, a nyuszt, a borz, a hermelin és a vidra.

Az 1980-as években bíztató fellendülés volt a Surján völgyi településen, az akkor még működő szövetkezet felújította a hajdani Festetics kastélyt és itt idegenforgalmi centrumot épített ki. Ez új munkalehetőséget biztosított a falu lakóinak, megpezsdült az élet. Új házak épültek, ápoltabbá, gondozottabbá vált az egész község. A kastély ma is a turizmus fellendítésének potenciális forrása.

Dombokkal körülölelt völgyben bújik meg Gálosfa, ahonnan hangulatos túrákat lehet tenni a Zselic vadregényes erdeibe. Bármelyik magaslatra is kapaszkodik fel a turista, itt mindenütt gyönyörű kép tárul elé. A közelben található Kistótváros, ahol egy mintagazdaság idegenforgalmi centrum formálódik. A vadászat turisztikai ágazattá válik a körzetben, s ez fejlődést jelent a térségben.

Elérhetőségek

Polgármesteri Hivatal

Cím: 7473 Gálosfa, Kossuth L. u. 3.

Telefon: 82/570-500

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vidéki élmények

Vissza az előző oldalra