Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Gelej

Gelej a Borsodi Mezőség szívében található, az Alföldre jellemző, végeláthatatlan természeti környezetben, mely védett és igen ritka állat és növényvilággal büszkélkedhet. Gelej környékén a XX. század folyamán több régészeti feltárás is folyt, melyeknek gazdag leletanyaga által még jobban megismerhetjük a hajdanélt ember világát, életkörülményeit, szokásait. Gelejen a legjelentősebb régészeti emlékek a bronzkorból származnak; a Kanális-dűlőben, több szakaszban végzett ásatás során feltárt temető több száz kerámiája közül jó néhány darabot a megye legszebb bronzkori lelete között tartanak számon. A település történetéről Erőss Gábor: Geleji Hereditás – Egy falu öröksége című könyvében bővebben olvashatunk.

Természeti értékein túl egyedülálló élményben lehet része annak, aki ellátogat a település mellett lévő pincefaluba, valamint a református temetőbe, melynek egyes sírkövei több, mint két évszázada tűrik az idő múlását. Elsősorban mezőgazdasági jellegű település, falusias arculattal, mégis korunk igényeinek megfelelő, felújított intézmények biztosítják az itt élők, az ide látogatók és az ide költözők kényelmét.

Látogasson el erre a településre, mely Mezőkövesd és Mezőcsát között, az M3-as autópálya közvetlen közelségében található. A község rendezett infrastruktúrával, hagyományos faluképpel, tiszta levegővel és az itt élő emberekre jellemző vendégszeretettel várja az ideérkezőket. Érdemes a Gelej Sajt Kft. által készített ízletesebbnél - ízletesebb tejtermékeket megkóstolni a Kft. mintaboltjában, vagy az évről - évre megrendezésre kerülő Geleji Sajtfesztivál rendezvényen.

 

Elérhetőségek

Gelej Község Önkormányzata

Cím: 3444 Gelej, Petőfi út 22.

Telefon: +3649/552-218

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vidéki élmények

Vissza az előző oldalra