Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Gige

A település Kaposvártól délnyugatra 23 kilométerre fekszik, a 61-es főúton elhelyezkedő Kiskorpádtól mindössze hét kilométerre. A község már az 1332-37-es pápai tizedjegyzékben szerepelt, egy évszázaddal később Hedrehely mezővároshoz tartozott Gegeh néven. Gyge néven előszőr, 1446-ban Hunyadi János adománylevelében szerepel. A XVIII. században a Mérey, a Somssich és az Esterházy családok voltak a birtokosai. Virágzó, jól gazdálkodó település volt a századfordulón és az azt követő néhány évtizedben: 1930-ban több mint 1200-an lakták. A községben három cséplőgép-, és egy malomtulajdonos, dohány- és marha kereskedő, két bognár, három cipész, egy kovács, egy kőműves, fűszer- és vegyeskereskedő, hentes és mészáros látta el a szolgáltatásokat.

A környéken változatos a felszín: a község a zselici dombvidék és a belső-somogyi homokhát határán fekszik. A határban legfőképp mezőgazdasági növénytermesztés folyik., s a földeken búzát, kukoricát termesztenek. az e vidékre látogatót a hónapoktól függően mindig más és más színű, változatos táj fogadja. Tavasszal a szántáskor barna, majd a zsenge növények zöldre színezik, aratáskor pedig aranysárgán tündöklik a környék. A környező erdőkben vadak keresnek menedéket, gyakori az apróvad, de az óvatos túrázó néha őzet, szarvast is megpillanthat. A rendszerváltás után a csökölyi szövetkezetet felszámolták. A kárpótlás során néhányan újra kezdték a magángazdálkodást 5-50 ha területen, a tulajdonosok többsége viszont bérbe adta földjeit.

A templom mellett, a szomszédos Csököly felé kanyarodó út mentén áll a régi református parókia. E hely Gige központja is egyben: itt található a polgármesteri hivatal, a bolt, a presszó, valamint a világháborús emlékmű. az utca túloldalán van a könyvtár ahova hétfőként látogathatnak az olvasók. A kezdetben alig volt olvasni való, mára több mint ötezer kötetes tékává bővült.

Falunap ökumenikus istentisztelettel kezdődik, majd kispályás labdarúgás, főzőverseny a napi program. A gyerekeket ringlis és játszóház várta. A szabadtéri színpadon óvodások, diákok, meghívott néptánccsoportok és művészek léptek föl. Este bál, majd tűzijáték zárta az ünnepet. A hagyományos búcsút Pünkösd előtti hétvégén tartják.

Elérhetőségek

Polgármesteri Hivatal

Cím: 7527 Gige, Kossuth u.4.

Telefon: 82/ 82/721-321

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vidéki élmények

Vissza az előző oldalra