Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Girincs

A község mai területe és környéke régi időktől lakott hely volt. Kedvező éghajlata, természeti viszonyai, jó termőföldje, halászó vizei, vadakban bővelkedő erdői és vizektől, mocsaraktól védettsége miatt szívesen telepedtek le első lakói. A közeli muhi csata idején elpusztult a vidék és a település is, tehát már 1241 előtt lakott hely volt. A tatár pusztítás után - feltehetően az elmenekültek, életben maradottak - újra felépítették még védettebb helyen házaikat.

1559-től Zemplén vármegye levéltárában a Girincsy családról és a községről már találhatók adatok.

A mezőkeresztesi csata (1596) után a törökök elfoglalták Eger és Ónod várát és az egész vidék török uralom alá került. Az 1598. évi összeírásban mint a törököknek behódolt község szerepel. A 17. századtól Rákóczi Zsigmondnak, majd az egri püspökségnek, az ispotályosoknak is voltak birtokai. A sajóládi pálosok Körömben fontos révet birtokoltak, vendégfogadót tartottak fenn és hatással voltak Girincs fejlődésére is, mivel jól kiépített út vitt a körömi réven át Ónodra és Miskolc felé.

A Dőry család Dőry Andrásnak Nikházy Máriával kötött házassága révén került Girincsre. Fiuk, Ferenc a család egyik legtekintélyesebb tagja az 1730-as évektől felépítette girincsi kastélyát. 1757-ben bárói, 1770-ben grófi rangra emelték. Az általa építtetett girincsi templomban temették el. Később a kastélyt tovább bővítették, átépítették és a 19. század elejére elnyerte mai formáját.

Gróf Dőry Katalin és gróf Buttler János 1791 végén vagy 1792 farsang idején ismerkedett meg egymással. Az ismeretségből nagy szerelem és a 19 éves ifjú gróf sürgetésére 1792 nyarán házasság lett. Valószínű, hogy a Dőry család nagyon szívesen fogadta az ország egyik leggazdagabb örökségének várományosát, de a házasságot semmiféle fondorlattal nem sürgették, nem kényszerítették ki az esküvőt. A házasságkötés Girincsen, a Dőry Ferenc építtette templomban történt, a menyasszony 18, a vőlegény 19 éves volt. Az okokat nem tudjuk, de már 1796-ban pereskedtek a házastársak. A grófné férjétől nagy összegű tartásdíjakat kapott. Buttler János szabadulni akart a házasságból, és a perek során tanúk idézésével azt hangoztatta, hogy fondorlattal csalták át Körömből Girincsre és erőszakkal tartották ott a házasság megkötéséig. Ez a furcsa házasság és hosszan tartó, eredménytelen válóper tette ismertté a Dőryeket és a girincsi kastélyt - elsősorban Mikszáth Kálmán irodalmi feldolgozása (Különös házasság) révén. 

Megvalósult vidéki fejlesztések (EMVA 2007-2013)

Az önkormányzat a 2007-2013 közötti időszak uniós vidékfejlesztési pályázati lehetőségeit kihasználva felújította a község központjában található közparkot és a nyugdíjas klub épületét. Új piac létesült, megújult a katolikus parókia épülete. A tájház épületében és környezetében a látogatóbarát funkciót előtérbe helyező fejlesztéseket (pl. konyhahelyiség, szabadtéri kemence kialakítása) valósítottak meg.

 

Elérhetőségek

Girincs Község Önkormányzata

Cím: 3578 Girincs, Petőfi út 1/a.

Telefon: +3649/459-800

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vidéki élmények

Vissza az előző oldalra