Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Hedrehely

Hedrehely a Zselic délnyugati lankáin, 33 kilométerre Kaposvártól fekszik. A falu megtestesítője a nyugalomnak, a természet közelségének és a tiszta levegőnek. Néhány évszázada még népes mezővárosi rangot viselhetett a község, erről tanúskodik több épülete is, mint a hatalmas református temploma, valamint a harangtornyos bejáratú általános iskolája. Az előbbi karcsú, fehér tornya, már a község határán átlépve vonzza az utazó szemét a szemben lévő dombtetőre. A faluközponthoz gyalog egy lépcsősoron, illetve közúton kis kerülővel lehet feljutni. Itt a Szabadság utcában található minden fontosabb intézmény, a polgármesteri hivatal, a művelődési ház, az óvoda, az iskola, az élelmiszerbolt, s itt állnak a világháborúkban elesettek emlékét őrző márvány relikviák is.

A település környéke már a római korban lakott volt. A falu nevét az 1332-37 –es pápai tizedjegyzék említi először, Hedruch alakban. Akkor már plébániája is volt. 1403-ban itt ültek össze a Zsigmond király uralmával elégedetlen urak. 1443-ban Héderváry Lőrinc nádor birtokába került a település, amely városi rangot kapott. A középkorban a ferencesek kolostora állt itt, s az itt élő Atyai Péter prior kezdte írni az első magyarországi latin-magyar szótárt. A török hódoltság után a település rohamos fejlődésnek indult. A XVIII. század végén már 728 lakosa és tanítója is volt. A község református egyháza somogyban az egyik legrégibb. A falu közepén álló neogótikus templom 1898-ban épült. A méreteiből látható, hogy a település akkori lélekszámának igényeihez készült.

A templom harangja minden órában jelzi az időt, orgonája jelenleg is működőképes. Üzenete is van: jövőbeli fejlődést a turizmus jelentheti a falunak. Horgászturizmus a Holder Kft. által fenntartott tüttöspusztai halastavakra épülhet. Az idelátogató sporthorgászok a fogás után visszadobják a zsákmányt és csak a hobbijuknak élnek.Kadarkút közelsége pedig a város minden előnyét magában rejti. a környék megtekintése kerékpár-vagy gyalogtúrába kitűnően beilleszthető program, hiszen itt futnak össze a Zselicből kijövő turistautak is.

Elérhetőségek

Polgármesteri Hivatal-

Cím: 7553 Hedrehely, Szabadság u. 76.

Telefon: 82/433-821

Webcím: Megtekintés

Vissza az előző oldalra