Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Kaposfő

Kaposfő község, amelyet 1942 – ig Szomajomnak neveztek, Somogy megye középső részében, ( Belső-Somogy) Kaposvártól nyugatra, 15 km-re fekszik. A Kaposfő elnevezés kettő, már a középkorban is lakott puszta, Alsó és Felsőkaposfő emlékét őrzi. Itt található a Kapos folyó forrása. Területe inkább síkság, csak az északi részen emelkednek alacsonyabb dombok. A déli része mélyen fekvő mocsaras lapály, amelyben a Kapos folyó vonul végig. Kaposfőt szinte csak a Cingető-patak választja el Kaposmérőtől. A településen 571 ház áll. A községben a 61-es számú főút mentén bicikliút húzódik, amely a turizmus szempontjából is kedvező. Az Árpád-házi királyok alatt a falu királyi várbirtok volt, ezt egy 1275.évi oklevélben olvashatjuk.

A XIV-XV. században Zomaym alakban gyakran szerepelt a neve az oklevelekben. A XV. században a települést a Méreyek, a Szákosfalvyak, a Kalacsák, az Ozoraiak és az Osztopáni Perneszyek birtokolták. Kaposfő nevezetességei közé tartozik a katolikus, illetve a református templom, az 1956-os emlékmű, a jó minőségű boráról híres két bortermő terület, illetve az Európa-park. Napjainkban a lakosság kulturális igényeit a művelődési ház és a könyvtár igyekszik kielégíteni, emellett a kaposfői civil szervezetek is hozzájárulnak a kulturális élet színesítéséhez. Rendszeresen szerveznek karácsonyhoz és húsvéthoz kötődő hagyományőrző játszóházakat, az egészséges életmódról szóló előadásokat, illetve hagyományos sváb és magyar táncbemutatókat.

A településen minden évben megrendezésre kerül a már hagyományosnak számító falunap a civilek és az Önkormányzat szervezésében. A rendezvénynek minden évben a 2003-ban átadott Európa-park ad otthont. A park az idelátogató turisták számára kedvező pihenésre és kikapcsolódásra, illetve a családok, fiatalok szabadidejének hasznos eltöltésére is kiválóan alkalmas helyszín.

Az ívókúttal ellátott pihenőpark mellett sportolásra alkalmas füvesített terület, illetve egy kis és egy nagy focipálya is helyet kapott. A községi civil szervezetek működésének eredményeként Kaposfőn hagyománnyá vált a minden év márciusában megrendezésre kerülő borszemle, mely a helyi bortermő vidék gazdáinak borait minősíti, illetve a szeptemberi szüreti felvonulás. Kaposfő a III. LEADER körút egyik állomása.

Elérhetőségek

Polgármesteri Hivatal

Cím: 7523 Kaposfő, Kossuth u. 221.

Telefon: 82/ 577-030, 577-054

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra