Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Kaposgyarmat

A Zselic gyöngyszeme. A szülőhelyükhöz ragaszkodók így is nevezik Kaposgyarmatot, ezt az apró, erdőkkel körülölelt virágos falut, amely a megyeszékhelytől Kaposvártól mindössze 17 kilométerre található. E vidéken szívesen látnak minden vendéget, a táj kirándulásra és táborozásra kiválóan alkalmas. Az erdőket a másutt ritkán előforduló ezüsthársas –bükkösök alkotják,de megtalálható a gyertyános-kocsánytalan tölgyes fatársulás is, melynek alját tavasszal tarka virágszőnyeg borítja. a turista sétája során lépten nyomon védett növényekre és állatokra bukkan: kora tavasszal májvirág, kankalin és berki szellőrózsa virít, majd a tavaszi lednek, a keltike, a madársisak nyílik, a vízpartokon mocsári nőszirom sárgálik. A vadak közül a szarvas, a vaddisznó és az őz a jellemző, tórendszernél pedig sajátos madárvilág talál élőhelyet.

A faluról szóló első írásos feljegyzések 1296-ból származnak, ebben az időben Yormoth néven említették a dokumentumok Gyarmatot. A XIV. században a szerdahelyi Dersffy család volt a birtokos, az ő címerükből került a település mai jelképébe az arany liliom. A török hódoltság alatt jelentősen megfogyatkozott a lakosság. Kaposgyarmat lélekszáma a XVIII. században kezdett emelkedni, bár az idő tájt sem haladta meg a háromszázat. Ennek egyik valószínűsíthető oka, hogy a nagy erdőterület, a nehezen művelhető földterület nem vonzotta a betelepülőket. A helybélieknek évszázadokon át a földművelés mellett az állattartás és az erdőgazdálkodás nyújtott megélhetést. 1946-ban megépítették a köves utat, bevezették az áramot, és megszületett a telefonösszeköttetés. 1949-ben könyvtár nyílt.

A szépségen kívül is megannyi adottsága van a falunak, amit a korábbi évszázadok során hasznosítottak is. A délkeleti erdős részen egy forrásmészkő fal található tele cseppkövekkel. A patak-völgy homokkő táblái szép látványt nyújtanak. A község határában fehér agyagot rejt a föld, amiből valamikor fehéredényeket készítettek. A kiaknázatlan adottságokhoz befektetőt várnak.

Kaposgyarmaton alig van harmincnál több porta, de az valamennyi takaros, rendezett udvarú, az ablakokban muskátli virít. A házakkal szemközti, díszfákkal övezett hatalmas füves tér egykor marhalegelő volt. Ma sportesemények, közösségi rendezvények kedvelt helyszíne, a játszóteret fafaragó művész készítette, a pázsitos főtér mögött kialakított halastavat a helybeliek építették.

Elérhetőségek

Polgármesteri Hivatal

Cím: 7473 Kaposgyarmat, Fő u. 5.

Telefon: 82/570-502

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra