Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Kaposhomok

Kaposvártól 15 kilométerre keletre, a 61-es főközlekedési út közelében, 1,5 kilométernyi bekötőút végén épült zsáktelepülés. Környékén kedvezőek a domborzati és az éghajlati viszonyok a szőlő és gyümölcstermesztéshez: a helyi lakosság mellett jelentős területet hasznosítanak zártkertként kaposvári és taszári tulajdonosok. Legközelebbi vasútállomása: Taszár. Kedvező autóbuszjáratok kapcsolják be a közlekedési hálózatba. A falu neve első ízben 1332-ben fordul elő írásos anyagokban, Humek, Homag, illetve Hunak alakban. 1807-től a Kegyes Tanítórend birtoka. A község első iskoláját a katolikus egyház építtette, 1868-ban. A településen 1870-ben 539, 1925-ben 553 lakost tartanak nyilván.

A század első évtizedében a községből félszázan – a lakosság 10%-a – vándoroltak ki Amerikába. 1941-ben a falu 479 lakosából 218-an vallották magukat német anyanyelvűnek. (A német telepesek a török uralom után, az 1700-as évek elején érkeztek.) 1946-ban 95 főt telepítettek ki a községből Németországba, helyükre a szlovákiai Naszvald faluból érkezezz 41 magyar család. A település, kisközségként, a taszári körjegyzőséghez tartozott, majd- rövid önállóság után- a tanácsi rendszerben Taszár társközségeként szerepelt. A század első felében a lakosság erdőművelésből és mezőgazdaságból élt. Közintézmény- a polgármesteri hivatalon kívül – nincs. Az óvoda és általános iskolás gyermekek Taszárra járnak.

A körzeti háziorvosi és az egészségügyi szolgálatot ugyancsak Taszárról látják el. 1994-ben az önkormányzat ifjúsági klubot és faluházat alakított ki a régi iskola épületében. A mezőgazdaság átalakítása után a lakosság létszáma rohamosan csökkent. A szakmunkások és középfokú végzettségűek többsége Kaposvárra jár dolgozni.

A lakosság kétharmada nyugdíjas, egyötöde munkanélküli. községünkben évente megrendezésre kerül a gyermek- és falunap, nyugdíjas találkozó, ahol iskolás és óvodáskorú gyermekek műsorral kedveskednek a falu időseinek, valamint évente különböző sportrendezvények megtartására kerül sor, amelyre a lakosság apraja – nagyja aktívan igény tart.

Elérhetőségek

Polgármesteri Hivatal

Cím: 7261 Kaposhomok, Kossuth u. 2.

Telefon: 82/375-376

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vidéki élmények

Vissza az előző oldalra