Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Kaposkeresztúr

Az Észak-Zselic kistáj északi határán, a zselici dombság lankás nyúlványában terül el. A zsáktelepülés Kaposvár és Dombóvár között fekszik, mindkét várostól 18 km távolságban. Vasútállomása, postája Baté. A falut először 1328-ban említik oklevelek, Szent-Kereszt néven, a Pannonhalmi Apátság birtokaként. Ekkor a zselic-szentjakabi apát és a Dersffyek nyerték cserébe az apátságtól, majd 1364-ben újból visszakerült a pannonhalmi apátság birtokába. A középkorban Tolna vármegyéhez tartozott. 1715-ben csak 7 háztartást írtak benne össze és ekkor Jankovics István birtoka. 1769-1776 között többször volt birtokos változás. 1776-ban az egész helység a gróf Niczky családé. 1843-ban majdnem az egész község leégett.

A római katolikus templom 1911-ben épült. A régi temető helyén állítólag egy kolostor állott, mely a vöröskeresztes barátoké volt. A mezőgazdaság kiemelkedő ágazataként folytatott szakszerű szarvasmarha-tenyésztés a falu lakosságát bizonyos módossághoz juttatta. 1932 és 1948 között tejszövetkezetet is működtettek a gazdák. Ebben az időben a falunak gazdag népkönyvtára volt. A község első katolikus népiskolája 1839—ben létesült, 1933-ban épült új iskola. A település kisközségként szerepel, a batéi körjegyzőséghez tartozva. A falu egyike a megye legnagyobb arányú népességfogyást elszenvedett településének. A nagyüzemi gazdálkodásra áttért település nem tudta eltartani lakóit.

A lakosság az 1960-as évekig mezőgazdaságból élt, illetve egy vékony réteg kisipari termeléssel és szolgáltatással is foglalkozott. A szakmunkások és a középfokú végzettségűek többsége a környező nagyobb településeken, illetve a megyeszékhelyen jut munkalehetőséghez. A cigány családok gyógynövénygyűjtésből jutnak némi jövedelemhez.

A munkanélküliek aránya egyike a legnagyobbaknak a környéken. A lakosság katolikus vallásu. Jelenleg 125 ház van, a lakosság száma 362 fő. Jellegzetessége a falut körülvevő szőlőhegyek, ahol szőlőtermesztéssel és borkészítéssel is foglalkoznak. Baté község körjegyzőséghez tartozik. Óvoda, orvos, védőnő Batéban érhető el. Általános iskola Taszáron működik.

Elérhetőségek

Polgármesteri Hivatal

Cím: 7259 Kaposkeresztúr, Szabadság tér 1.

Telefon: 82/ 376-319

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vidéki élmények

Vissza az előző oldalra