Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Kaposmérő

Kaposmérő község Somogy megyében, a 610-es út mentén, Kaposvártól 8 km-re 1398 hektáron terül el, 2572 lakosa van. Határa északról síkság, délről erdős, dombos terület, melyet a Kapos folyó határol. A község területét 1246-ban nyerte adományul IV. Bélától a Mérey család, a Mérő helynév e család-névből keletkezett, a Kapos előtag a folyó mellékére utal. A zselici dombokról is jól látható két XVIII. századi temploma: az 1787-ben épült református templom. A parókiával együtt többször felújították. 2004-ben átadták az újonnan épült gyülekezeti házat is. A katolikus templomot, egyhajós, félkör alakú szentéllyel, sekrestyével 1785-ben építtette a Gaál család késő barokk stílusban, nekik köszönhető az iskola udvarán található a XIX. század elején épült kastély, melyben ma az iskolai ebédlő működik..

A katolikus templom kertjében található a két világháború hőseinek, áldozatainak emlékműve és az 1956-os forradalom 50. évfordulóján átadott emlékmű. A település keleti határán elkészült a Kegyeleti park; délin, a Kapos partján pedig a Trianon emlékmű és pihenőpark. A község első múzeuma, a Pajta múzeum, 2007. június 15-én nyílt meg a Rákóczi utca 27. szám alatt, hogy a gyűjteményén bemutassa a XIX-XX. századi somogyi, falusi életet. Az iskola épületében kapott helyet a kaposmérői születésű Fodor Andrásról elnevezett Könyvtár, parkjában pedig a költő 2007. októberében felavatott mellszobra. A látnivalók sorából kiemelkedik a Kaposmérő és Bárdudvarnok határán húzódó Kassai-völgy, ahol rendezvények, nyílt napok biztosítanak lehetőséget a lovas-íjászat megismerésére.

A falun áthaladó utazó szeme méltán akad meg a falu egyik jellegzetességén, a temető kerítésén. az országban egyedülálló temetőkerítés emlékművet 2006. szeptember 17-én szentelték fel, mely saját őseik, szeretteik mellett, méltó emléket állít közös magyar elődöknek is. A kerítés faragott fejfáira az örök emberi értékeket képviselő nagy elődök nevei kerültek föl.

A faluközpontban álló, az 1830-as évekből fennmaradt kúria épületében működik a Faluház, a Szociális Alapszolgáltatási Központtal együtt. Az intézmény több rendezvénynek, egyesületi összejövetelnek ad otthont. Udvarán két kopjafát állítottak az 1848-49-es szabadságharcban részt vett kaposmérői nemzetőrök emlékére. Parkjában fajátékokkal, játszótér várja a gyerekeket.

Elérhetőségek

Polgármesteri Hivatal

Cím: 7521 Kaposmérő, Hunyadi u.12.

Telefon: 82/477-001, 577-410

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vidéki élmények

Helyi értékek

Vissza az előző oldalra