Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Kaposszerdahely

Kaposvártól délnyugatra, 5 km- re a szép zselici dombok ölelésében található az ezer lelkes település. Nevét 1335-ben Zerdahelként említik először a Ders és Szerdahelyi családok tulajdonaként. Később a Győr nemzetség birtoka. 1921-ig Szennához tartozott. A Pálóczy és Csörsz családok kastélyai, uradalmi épületei és néhány lakóház volt a település. Szegény emberek, summások, cselédek, kisparasztok éltek itt. A város közelségét kihasználva piacoztak, az uradalmakban. napszámosként dolgoztak. Később már munkalehetőséget kínált a háború előtt már működő, 1986-ban megszűnt téglagyár. A lakosság száma 1960-ban 574 fő, 1980-ban 725 fő volt. Azóta is nő a népesség létszáma. Kaposvárról értelmiségiek, művészek települnek ide a faluba, ahol új lakótelkeket alakítanak ki.

A falu határában 6 hektáros halastó és az 1973-ban létesült Tókaji parkerdő várja a kikapcsolódni vágyókat. Kaposvár és Kaposszerdahely között a Berki-patak partján lévő Tókaj-pusztánál érinthetjük a 141 hektáros parkerdőt. A tölgy, bükk és fenyőerdőkkel borított dombok közt kis tavak, erdei tisztások, séta és turistautak, pihenőhelyek kínálnak kellemes időtöltést az idelátogatóknak. Gazdag állat- és madárvilága. A vízimadarak közül leggyakoribb a szárcsa, a gém, a gólya, a vízicsibe és a vadkacsa. A parkerdő bejáratától akár egy rövid gyalogsétával is elérhető Kaposszerdahely. Katolikus temploma műemlék. Itt áll világháborúkban elesett hősök emlékoszlopa. A templomban elhelyezett fatimei Mária tiszteletére havonta tartanak szentmisét.

A megyeszékhelyet elhagyva, a falu határában egy jobbra elkanyarodó útnál vésett tábla hirdeti: Tókaji parkerdő. Az erdőben meghúzódó halastavak és háborítatlan környezet vonzza a kirándulókat. Nemzetközi koronglövő és korongvadász versenyeket is rendeznek itt a lőtéren. A Millenniumi parkban elhelyezett Szent István mellszobrot Göbölös Attila készítette. Hasonmása Farcádon áll Erdélyben.

A község hosszú kanyargos fő utcáján megcsodálhatjuk a „Zselici vadvirágos út” három embermagasságú szobrát (mocsári nőszirom, ökörfarkkóró, kontyvirág), melyet a helyi Horváth-Béres János faszobrász készített. A 12 védett és ritka növényt ábrázoló alkotást vastag tölgyfába vájta készítőjük. A Megyeházától Kaposszerdahelyen, Szennán, Patcán át Szilvásszentmártonig vannak az út mentén elhelyezve.

Elérhetőségek

Polgármesteri Hivatal

Cím: 7476Kaposszerdahely, Kossuth L. u. 65.

Telefon: 82/712-526

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra