Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Kiscsécs

Kiscsécs története évezredekkel ezelőttig nyúlik vissza, hiszen ez a terület is lakott volt, viszont írásos említése csak 1319-ben történik meg, akkor még Chech alakban. Ezenkívül volt még a neve Kurtacsécs és Possacsécs (első ismert birtokosa, Possai András alapján, illetve a határában elpusztult Árpád-kori településre utalva) is. A török hódoltság korában elpusztul, és csak a XVIII. században települ újjá. Birtokosai voltak a neves Szepessy, Dőry, Bayai, Fáy és Eötvös családok.

Lakosainak életét és gazdálkodását a falu természetföldrajzi környezete határozta meg (ma is így van), ugyanis Kiscsécs a Sajó éles kanyarulata köré települt, mezőségi vidékre, s így a halászat, horgászat illetve a gabonatermesztés, mint ősfoglalkozások jelentették a megélhetést. A XVIII. században saját malommal rendelkezett, illetve a folyón gázló is volt, átkelést biztosítva a túlpartra. Az 1930-as években nevezetes volt a környék harcsahalászata is.

A falu említésre érdemes látványossága a 2009-ben épült római katolikus templom.

Kiscsécs

Elérhetőségek

Kiscsécs Község Önkormányzata

Cím: 3578 Kiscsécs, Dózsa György út 63.

Telefon: +3649/355-554

Webcím: Megtekintés

Vissza az előző oldalra