Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Kiskorpád

Kaposvártól 16 km-re a 61-es út mellett fekszik a több részből álló település. 1324-ben említik először írásos formában Kupad néven. 1726-tól a Sárközy család birtoka. Az 1790-ben készült katonai térképészeti felméréskor volt egy kőből épült temploma és három szilárd anyagból épített nemesi udvarháza. A református templomot 1792-ben Sárközy János építtette. Sárközy vendége volt a községben Csokonai Vitéz Mihály, amikor 1798-99ben Somogyban tartózkodott. Több verse is itt született. A falu határában ered a Kapos folyó és a Koroknyai árok. Nyolc halastó gazdagítja vízrendszerét. A környező erdők nagyvadban gazdagok.

A hajdani Szent Iván, Hertelend, Lók, Kaposszéplak és Zoltán-puszta egy-egy része a településnek. Az egykor állami gazdasági gyümölcsöst vállalkozók működtetik. A volt ifjúsági tábor épülete szálloda és étterem . A későbarokk református templomot 1994-ben felújították. Háromszög alakú alaprajzával, boltozatos belső kialakításával jelentős építészeti emlék. A falu fontos ünnepe a szeptemberi búcsú és szüreti felvonulás. A falu lélekszáma közelíti az ezer főt. A település európai hírű szülötte Kozma Lajos építész és bútortervező. Az elmúlt években felújították a sportöltözőt, óvoda épületét bővítették egy újabb csoportszobával, elkészült a zártkertek villamosítása. A körjegyzőség kibővült, Gige, Kiskorpád, Jákó tartozik ide.

A falu kulturális élete élénk. Külföldön is roptak már táncot a kiskorpádi asszonyok. Horvátországban szerepelt az asszonytánccsoport. A tizenkét táncos lábú hölgyet egy falunapra hívták meg. az általában 18-20 fős csapat rendszeresen fellép a település és a környező községek rendezvényein is. Ezen kívül visszatérő résztvevői a kadarkúti gálának.

A helyi civil szervezeteket az önkormányzat anyagilag rendszeresen támogatja. Ezek közé tartozik a sportegyesület és a polgárőrök egyesülete is. A polgárőrség 2005 júniusában alakult és a kezdeti nehézségek után eredményesen működik. Jól őrzik éjszaka a falut. Az éjszakai járőrözésnek köszönhetően nőtt az emberek biztonságérzete.

Elérhetőségek

Polgármesteri Hivatal

Cím: 7524 Kiskorpád, Petőfi u. 20.

Telefon: 82/577-061

Képgaléria

Vissza az előző oldalra