Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Mike

A település Somogy megye déli részén, a zselici tájegység észak-nyugati szélén, Kadarkút és Lábod között helyezkedik el, csodálatos természeti környezetben. Mike területén folyik keresztül a Rinya-patak, a falut erdők, halastavak övezik. A parkerdő büszkesége egy 200 éves bükkfa - helyi védelmet élvez. Változatos az élővilág, a lombok között védett madarak fészkelnek. A gazdag vadállomány számos külföldi vadászt vonz, akik szívesen látogatják az erdei pihenőházat. Mike címere jól mutatja mezőgazdasági jellegét, benne a burgonya és a dohány jelenik meg motivumként. Az első írásos feljegyzések 1213-ból valók, és Mica néven említik a települést. Az 1554-es török adójegyzéken Miske alakban szerepel, s benne mindössze öt házat írtak össze.

Idővel teljesen elnéptelenedett a falu, mely 1745-ben a Somssich család birtokába került. A XIX. században két alkalommal telepítettek be német, később magyar családokat a községbe. 1821-ben épült fel a ma is álló Somssich-kastély,tíz évvel később pedig hat vásár tartására kapott engedélyt Mike. A földbirtokos gróf 1838-ban alapította az iskolát, melyet 1889-ben két tanteremmel bővítettek. Abban az időben mezővárosi rangja volt a településnek, s 1290 lakójából 997 német ajkú. Már 1907-ben óvodát létesítettek. Az 1920-as években többször osztottak földet. 1900-ban a népesség megközelítette a kétezret, megélénkült a közélet: működött a kaszinó, a tűzoltóegylet, a lövészegyesület, a gazdaszövetség, az önsegélyező-és hitelszövetkezet.

A falu arculata rendezett, műemlékekben gazdag, ezek közé tartozik a kastély, Szent Vendel-szobor, a régi malom és a mauzóleum. 1994-ben a falu képbe jól illeszkedő, modern iskolát építettek, amelyben helyet kapott négy tanterem, a tornaterem, a könyvtár és a diákétterem. A 2000. évben került felújításra a régi óvoda épülete, megfelelő körülményeket teremtve a csöppségeknek.

A turizmus jegyében, a Sefag Zrt. segítségével elkészült a mikei pihenőpark. A településen nagy hagyománya van a társadalmi önszerveződésnek, fontos említeni az Önkéntes Tűzoltó Egyesületet, a Polgárőr Egyesületet, a Mikei Futball Clubot és a „Mikei Gyermekeiért” Közalapítványt. A község 1994-től szoros testvértelepűlési kapcsolatot tart fenn a németországi Ingstettennel.

Elérhetőségek

Polgármesteri Hivatal

Cím: 7512 Mike, Hunyadi u. 43.

Telefon: 82/721-229

Képgaléria

Vissza az előző oldalra