Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Nagyberki

Nagyberki község Kaposvártól 20 km-re keletre, a 61-es közlekedési főút mellett, Dombóvártól 15 km-re, a Kapos-folyó völgyében fekvő település. A község határában talált leletek, sáncok, földvárak ill. feltárt ún. „halom” temetkezési helyek arra utalnak, hogy itt kelták laktak az idősszámítás előtti évezred közepén és messze földön híres telepet építettek ki. A Szalacskai őstelep, mint fejedelmi székhely dunántúli gócpont volt, pénzverővel, bronzöntödével és kovácsműhellyel.

A falu történetét – mind Nagyberki, mind Kisberkiét, ugyanis 1950-ig két önálló község volt a ma egy település - okleveles adatok alapján 1229-től ismerjük. Az 1860-as évekig Berki néven szerepelt, majd Kisberki csatolásával változott neve Nagyberkivé.

A község mindig a környékbeli települések központjaként szerepelt, mint tanácsi székhely, majd mint körjegyzőségi székhely. Jelenleg 4 település körjegyzőségi székhelye.

Nagyberki 512 lakóépülete 12 utcában települt. A gondozott porták, a korszerű, komfortos házak sora, a rendben tartott közintézmények, a közszolgáltatások szintje jómódot tükröz. A községnek széles körű intézményhálózata van, többek között – intézményirányító társulás formájában – 1-8 osztályos általános iskolát (melyben nyelvi labor, számítástechnikai oktatás, zeneiskola működik), ahova több mint 300 gyermek jár a környező településekről, napköziotthonos óvodát, háziorvosi, fogorvosi rendelőt, körjegyzőséget, könyvtárat, az idősek számára Idősek Klubját tart fenn. A község valamennyi útja szilárd burkolatú, 1993-ban kerékpárút is épült Mosdósig. Az egészségügyi szolgálatot a helyi háziorvos illetve fogorvos látja el. A községben kábeltelevíziós hálózat (helyi képújsággal), földgázhálózat, korszerűnek mondható telefonhálózat van. A közeljövő legfontosabb fejlesztési feladata a szennyvízelvezető rendszer kiépítése. Az 1960-as évektől egyre többen - főként szakmunkások és középfokú végzettséggel rendelkezők - találtak munkahelyet más ágazatokban, elsősorban Kaposváron, amely tendencia a helyi Termelőszövetkezet megszűnésével is fokozódott. Ugyanakkor igen sok magángazdálkodó jelent meg a faluban a kárpótlási, részaránytulajdonú földek megművelésére. Fontos szerepet tölt be a foglalkoztatásban a mosdósi kórház, melynek kiszolgáló személyzete jórészt helybeliekből és környékbeliekből tevődik össze.

A település kiemelkedő épülete a műemlékként nyilvántartott Vigyázó-kastély. Korábban iskola működött az épületben. Ma a Somogy Megyei Levéltár legújabb kori osztályának ad helyet. Műemlék jellegű a barokk stílusú magtárépület, a Nepomuki Szent János 1812-ben készült rokokó szobra. Szalacska-hegyen található egy régi kápolna, a Szent Antal kápolna. Kedvelt kirándulóhely, a szabadtéri közösségi rendezvények színhelye a Vadaskert.

Elérhetőségek

Nagyberki Közös Önkormányzati Hivatal

Cím: 7255. Nagyberki, Újváros u. 1.

Telefon: (82) 579 013

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra