Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Orci

Orci falu Kaposvártól 8 kilométerre található. A község területén már időszámításunk előtt kb. 2000 évvel létezett egy település, ezt az útépítésnél előkerült leletek és a római korból származó maradványok is bizonyítják. A község névadói – valószínűleg – az Orczy lovagok, akik Koppány vezér leverésében vettek részt. A községhez tartozó Tömörke-pusztáról 1229-ből vannak feljegyzések. A református templom 1737-ben épült, majd 1844-47 között újjáépítették, mellette parókia található. A műemlék jellegű római katolikus templom a XVIII. században barokk stílusban épült, később átalakították, majd a XX. században bővítették. A községben található még a volt Orczy kúria és a jókúti kőkereszt. Kedvelt kirándulóhely a halastó környéke.

A községben született a XIX. század és a XX. század első felének egyik legnagyobb festője Kunffy Lajos (1869-1962). A róla elnevezett teleházban internetszoba és könyvtár működik, a kultúrterem is itt van. A festőművész emlékét szobor is őrzi. Orci még arról is nevezetes, hogy 1919-1921 között itt volt református lelkipásztor Tildy Zoltán, Magyarország későbbi köztársasági elnöke. A község címere az Orczy család és kegyesrendek emlékét őrzi. A faluban minden infrastruktúra adott. Fejlődő település, az elmúlt években 27 új lakóház épült. Kaposvár közelsége miatt a vállalkozók körében népszerű: mezőgazdasági szárító, tároló és feldolgozó üzem létesült. Ipari jellegű üzem is működik.

A hatszáz lelket számláló falu kulturális élete élénk, hat civil szervezet működik. A Hajdina Egyesület tánccsoportja megyeszerte ismert, a falunapok és az egyéb rendezvények állandó fellépői. A foci- és a röplabdacsapatban sok fiatal sportol. A Nyugdíjas Klub az idősebb lakosoknak szervez rendszeresen tartalma, szórakoztató programokat.

Az Ifjúsági Munkacsoport kirándulások, játszóházak, gyermeknapok megrendezésével a fiataloknak kedvez. A Baba-mama Klub a kismamákat fogja össze és az új játszótér gondozását végzi. A falu szépül: utak, járdák kerülnek felújításra, hamarosan megújul a főtér is. A lakóházak gondozottak, a legszebbeknek az önkormányzat évente „Virágos, gondozott porta” kitüntető címet adományoz.

 

Elérhetőségek

Orci Községi Önkormányzat

Cím: 7461 Orci, Petőfi tér 2.

Telefon: Tel.: 82/317-802

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra