Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Rinyakovácsi

Rinyakovácsi Kaposvártól délnyugatra fekszik. A Kiskorpádot Kadarkúttal összekötő útról közelíthető meg, egy kilóméteres bekötőúton. Zsáktelepülés; vasúti összeköttetése 13 kilóméterre van Jákó-Nagybajomban.

Tölgy-, fenyő- és akácerdők övezik, amelyek nemcsak gombában, hanem őzben, nyúlban, szarvasban és fácánban is gazdagok.

Az 1332-37. évi pápai tizedjegyzék szerint már plébániája is volt. 1421-ben Illyemindszenti János családi birtokait a Tamási család nyerte adományul. 1448-ban Kowaczy alakban fordul elő az Ellyevölgyiek birtokaként. 1554-ben csak négy, 1571-ben pedig öt házzal írták össze. A XVI. század végén kipusztult, és 1720.tól kezdődött újbóli települése. Mint puszta Gigéhez tartozott. 1726-tól a herceg Esterházyaké volt, a reformátusok temploma a XVIII. században épült. Azelső világháború elesett nyolc helyi lakos emlékét egy márványtábla őrzi az önkormányzat épületének falán. 1932-ben még több mint 320 lakosa volt. 1944 végén a front miatt kitelepítették a lakosokat, akik csak hónapokkal később térhettek vissza.

A faluban és környékén tiszta levegő, érintettlen környezet várja a pihenni és kikapcsolódni vágyókat. A falut övező tölgyerdőkben kitűnő kirándulási, gombászati és vadászati lehetőség várja az ide érkezőket. A faluban a tiszta, rendezett közterületek és porták olyan érzést kölcsönöznek, mintha egy osztrák kisfaluban járnánk.

 Minden évben Pünkösd napján Búcsú

Elérhetőségek

Rinyakovácsi Község Önkormányzata

Cím: 7527 Rinyakovácsi, Béke tér 4.

Telefon: (82) 721-393

Képgaléria

Vissza az előző oldalra