Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Simonfa

A megyeszékhelytől 6 km-re, délre fekvő falu, a Kaposba ömlő Zselic-patak völgyébe, a völgyre néző zselici domboldalakra települt. A szabálytalan alaprajzú községet, melyet a Kaposvár-Szigetvár főközlekedési országút is érint, északi szomszédjától, a 2 km-re elhelyezkedő Zselicszentpáltól a Kotormány erdeje választja el. A települést keletről és délről a Tótfalusi erdő, a Jeges-kúti erdő, és a Vörösalma, nyugatról pedig a Kecske-hát erdeje övezi. A község határából bronzkori tárgyak is előkerültek, bizonyítva, hogy már akkor is lakott volt. A helység neve a Simon személynévből származik; viselője a falu egykori tulajdonosa volt. Az utótag a „falva” szó rövidülése. A helység neve 1421-ben Symonfalwa alakban fordult elő először írottan.

Simonfalva kis település lehetett: az 1554. évi török adólajstromban 6, az 1571. éviben 10 házzal van felvéve. Az 1660. évi dézsmaváltságjegyzékben a szigligeti vár tartozékai között szerepel. Lakossága a II. József kori népszámlálás idejére 285 főre növekedett. Az 1900-as népszámlálás 731 simonfait regisztrált. A népességszám a 20. század második felében kezdett erőteljesen csökkenni, az 1949. évi 623-ról 1990-re 406 főre apadt. Simonfa 1872-től a 20. század közepéig körjegyzőségi székhely volt, 1990 óta ismét az. Római katolikus iskolájában már 1839-ben kántortanító oktatta a gyerekeket. A faluban volt agyagos, asztalos, ács és két bognár, több cipész, kefekötő, kerékgyártó és cséplőgép-tulajdonos is.

A faluban 1949-ben 623-an, 2001-ben már csak 413-an éltek. Mivel természeti adottságainál fogva kevés volt a művelésre alkalmas terület, ezért itt túlnyomó részben 8-10 holdas kisparaszti gazdaságok működtek. A zselici táj dimbes-dombos adottsága miatt a rideg állattartás volt jellemző a vidékre. A megmaradt földek többsége vadkáros, művelésre szinte alkalmatlan.

Ugyanakkor ezt a hátrányt ellensúlyozza az a lebilincselő természeti környezet, ami a települést körbeöleli, s nagy vonzerőt jelent a turizmus és azok számára, akik ezt az élhetőbb zselici környezetet választják a város zaja helyett. Az 1976-ban létrehozott Zselici Tájvédelmi Körzet egyik turisztikai központja, ahol két turistaház is várja a kirándulókat.

 

Elérhetőségek

Simonfa Község Önkormányzata

Cím: 7474 Simonfa, Ady E u. 1.

Telefon: 06 82/ 510-917

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vidéki élmények

Vissza az előző oldalra