Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Szenna

Szenna a Zselic idegenforgalmi jelentőségű települése, Kaposvártól 8 km-re délnyugati irányban található. Mint a zselici falvak többsége, Szenna is egy patak völgyében alakult ki. A települést a Deregélyi patak szeli ketté. A domborzat meghatározta az építkezést is. A házhelyek keskenyek, a házak az úthoz közel, a legmélyebb területen épültek. A község neve legelőször 1252-ben a szentbenedeki monostor alapításáról szóló okiratban merül fel. Elsőként Zana, majd Zenna néven említik. 1715-ben az Esterházy család birtokába került, az akkori összeírásban 18 háztartás szerepelt. A Zselicben Szenna őrizte meg legtovább ősi viseletét. A néphagyományok is nagyon sokáig éltek itt. Ma ezek felelevenítésében jelentős szerepe van a civil szervezeteknek, a turizmusnak.

A falu legfontosabb látnivalója a Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény, az 1982-ben Európa Nostra díjjal elismert Falumúzeum. A gyűjtemény létrehozásának célja a somogyi faépítkezés legszebb emlékeinek megmentése, az épületek szabadtéri néprajzi gyűjteménybe történő áttelepítésével és a hagyományos technika alkalmazásával. A Múzeum területén található Somogy egyik legszebb műemléke, a festett kazettás mennyezetű, népi barokk stílusban épült református templom. A berendezését Nagyváthy János asztalosmester készítette. A festett karzatok, a padok mellvédei, a mennyezeti kazetták a reneszánsz óta fennmaradt szépmíves mesterség legszebb motívumait őrzik.

A falusi turizmus egyre fontosabb bevételi forrást jelent a falunak, ezért rendez több kulturális eseményt. Szeptember végén tartják a Szennai Falunap-ot. A vendégelőadók mellett a szennai civil szervezetek népi és kulturális műsorai szórakoztatják a közönséget.2007. decemberében először került megrendezésre a Szennai Hurkafesztivál, amely a hurka ételek változatos elkészítési lehetőségeit vonultatta fel, azóta is minden évben megrendezésre kerül.

Szenna nevezetességei közé tartozik a „Vadvirág Út” nevű szoborcsoport, ami a Zselicben élő védett növényfajok közül tizenkettőt örökít meg. A szoborcsoport a Kaposvár- Szilvásszentmárton útvonal mentén látható. Szennában a Duna-Dráva Nemzeti Park irodája, a Posta előtt, a Denna Vendéglővel szemközti parkolóban és a telephelyének bejáratánál helyeztek el egy-egy alkotást.

 

Elérhetőségek

Önkormányzati Hivatal

Cím: 7477 Szenna, Rákóczi u. 8.

Telefon: 82/584-024

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vidéki élmények

Vissza az előző oldalra