Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Szentbalázs

A Surján völgye dombjai s erősen tagolt völgyei között, a somogyi megyeszékhelytől mindössze 10 kilométernyire fekszik Szentbalázs. A falun áthaladó 66-os főközlekedési útvonal Kaposvárt Péccsel köti össze, éppen ezért rendkívül jó a település megközelíthetősége, gyakoriak az autóbusz-járatok (naponta mintegy 30 érinti). Jórészt ennek a földrajzi adottságnak köszönhető, hogy itt alakult ki a környező falvak közigazgatási központja, s Szentbalázs lett öt település körjegyzőségi székhelye. E vidék fő vízfolyása a Surján-patak, itt a zselici szubmediterrán éghajlat a jellemző. Fellelhető a medvehagyma, a májvirág, a tavaszi kérics. A környező erdők faállományát az értékes tölgy, gyertyán bükk és hárs alkotja, a zöld rengeteg vadban rendkívül gazdag, kedvelt élőhelye a nagyvadaknak.

A mezőgazdasági területeken elsősorban a gabona termesztése hoz jó eredményt, de a domboldalakon a szőlő és a gyümölcstermesztés is honos. A falu írott története a középkorig vezethető vissza, 1332-ből való ugyanis az az okirat, melyben először említették a nevét, mégpedig Sanctus Blasiusként. A település persze már korábban is létezett, erre a pannonhalmi Benedekrend történetében is található utalás: az írás a Szentjakabi Apátság alapítása kapcsán emlékezett meg 1068 táján Szent-Balázsegyházáról. A XIV. századtól már mai nevén szerepel a község az okiratokban, a későbbi századokban földesurai között volt a Szerdahelyi, a Dersffy, majd az Eszterházy család.

Az új évezredben a szentbalázsiak – a Surján völgye többi településével együtt – bekapcsolódtak a vendégváró falvak sorába. Jelentős informatikai fejlesztést indítanak el annak érdekében, hogy mind könnyebben tarthassák a kapcsolatot egymással és a külvilággal, melyhez a teleház kiváló alapot kínál. Az iskola generálója, szervezője a kulturális programoknak.

Az önkormányzat felkarolja az idegenforgalom fellendítését célzó törekvéseket, falusi szálláshelyeket alakítanak ki, ahol a vendégek a helybéli gazdák és iparosok életébe is betekintést nyerhetnek. Érdemes a Surján völgyébe ellátogatni, hiszen a természet, a helyi látnivalók és a szomszédos községek kínálata egy hétre elegendő látnivalót nyújtanak a turistáknak.

Elérhetőségek

Szentbalázs Község Önkormányzata

Cím: 7472 Szentbalázs Fő utca 85.

Telefon: (82) 569 015

Képgaléria

Vissza az előző oldalra