Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Szilvásszentmárton

Szilvásszentmárton a Zselici Tájvédelmi Körzet közepén, a Berki patak völgyében Kaposvártól 14 kilométerre, délre helyezkedik el. A harmonikus zselici dombvidéken kanyargó Berki patak völgyét védett erdők, szántóföldek és szőlős-dombok borítják. A község neve első ízben 1332-1337. évi pápai tizedjegyzékben fordul elő. 1496-ban Belchyszentmarton, 1554-ben a török kincstári lajstromban Szillvás-Szent-Márton alakban szerepel. Több tulajdonosa volt; Bacsó János, az Istvánffy család, a Koroknay család, majd a XVIII. század közepétől néhány más családdal együtt a Szily család és Somssich Antal birtoka. II. József korára a falu lakossága 288 főre növekedett, református temploma 1844-ben épült, ekkor a lélekszám 360 fő volt. A tanulók ma mind ingáznak, az általános iskolások Szennára, a középiskolások főként Kaposvárra.

A dombok ölelte völgyben a község egyetlen utcája a Fő utca, mintegy 1 km hosszan húzódik. Tartós stagnálás után az utóbbi évtizedben a lakosság lélekszáma jelentősen emelkedett, új házak épültek, és családok költöztek a településre. A település 2000. évben zászlót és címert avatott, megyezászlót kapott Somogy Megye Közgyűlésétől, 2001. évben a Millenniumi Zászlót vehette át. Az önkormányzat az I. és II. világháborús hősöknek emlékművet állíttatott az emlékparkká alakított templomkertben. 2007-ben készült el az árvízvédelmi tározó valamint a kábeltelevíziós- és internet hálózat, amely összeköti a települést a világhálóval. Szilvásszentmárton a zselici erdők rengetegének a szélén fekszik. A táj szépségét az adja, hogy területe erősen tagolt: meredek domboldalak és szűk völgyek váltogatják egymást.

A Faluház 1994-ben készült el, amelyben helyet kapott az orvosi rendelő is. A „bakancsos” turisták részére a Faluház tetőterében turistaszállást alakítottak ki. A lakosok komfortérzetét sokban javította a folyamatos parkosítás a község területein, felépül a játszótér és teljesen felújították a járdát. A falu teljes belterületi úthálózatára szilárd burkolat került.

Szilvásszentmárton nevezetességei közé tartozik a „Vadvirág Út” nevű szoborcsoport, ami a Zselicben élő védett növényfajok közül 12-t örökít meg. A szoborcsoportot, a Kaposvárt Szilvásszentmártonnal összekötő út mentén elhelyezkedő falvak terein, utcáin helyezték el. Az első virág a Megyeháza előtti téren, az utolsó pedig a szilvásszentmártoni Faluház udvarán található.

 

Elérhetőségek

Szilvásszentmárton Község Önkormányzat

Cím: 7477 Szilvásszentmárton, Fő. 72.

Telefon: 30/946-5833

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra