Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Taszár

Kaposvártól 8 km-re, keletre fekszik, a 61-es főút mentén. Naponta 21 autóbusz járat érinti. Vasútállomása 3 km-re fekszik a község központjától. Taszár szó szláv eredetű, ha minden áron magyarra akarnánk lefordítani, ácsok falva lenne a jelentése. Az első levéltári adatunk Taszárról, Szent István idejéből való, aki előírta, hogy minden tíz falunak kötelezően templomot kell építenie. Ebből származik megkülönböztető neve, Egyházas-Taszár. A török kiűzése után megszűnik Taszár többféle elnevezése – Egyházastaszár, Kistaszár, Nagytaszár, Vámostaszár – ettől csak Taszár. Ekkor Taszárnak 45 lélekszáma van. 1738-ban kezdik meg az – eredetileg XV. században épült – templom ismételt felépítését, melynek befejezése 1748-ban ér véget.

Taszár és környéke 1807-től, mint hitbizományi birtok a piarista rend kezelése alatt áll mindaddig, míg a magyar állam államosította. A magyar falvakra jellemző település szerkezetet és építkezési módot az 1950-es években megépített katonai reptér és lakótelep gyökeresen megváltoztatta. A honvédségi objektumok a település jelentős részét foglalják el. A hagyományos falvakra jellemző házak mellett megépültek a reptéren és laktanyában szolgálatot teljesítő katonák 2-3 emeletes, zömmel lapos tetős tömbházai. A község 1995-ben a nemzetközi és hazai érdeklődés középpontjába került. A délszláv válság miatt Taszár az IFOR, majd később az SFOR csapatok logisztikai bázisa lett. 2003-ban itt történt iraki önkéntesek kiképzése.

Az utak és járdák szilárd burkolatúak. Az általános iskolában 300 gyermek tanul, modern nyelvi labor, számítástechnika terem segíti a diákok és tanárok munkáját. A község modern felszereltségű orvosi és fogorvosi rendelővel rendelkezik. A községben zártláncú, 18 csatornás kábeltévé rendszer van kiépítve, a lakások 98 százalékában információs Tv csatorna fogható.

Informatikai csomópontként 2002-től Teleház információs iroda működik a településen, melynek szolgáltatásai kiterjednek a gazdálkodókra is. Országosan egyedülálló repülőmúzeuma van, amely négy évtized történéseit dokumentálja. A faluban elhelyezkedő laktanyát az önkormányzat, a repteret a magyar állam kívánja hasznosítani befektetőknek.

Elérhetőségek

Taszár Községi Önkormányzat

Cím: 7261 Taszár, Lakótelep 8.

Telefon: (82) 575 025

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra