Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Vatta

Vatta Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli részén, a Bükkalja központjában, Miskolctól, a megyeszékhelytől 30 km-re, Mezőkövesd várostól 19 km-re és Egertől 35 km-re helyezkedik el, az Északi-Középhegység és az Alföld találkozásánál. A település a Csincse patak mentén, egy völgyben fekszik, két enyhén meredek dombvonulat között. A község északi része kissé dombos, mely az Északi-középhegység vonulatainak köszönhető, míg a déli sík terület már a kezdődő Alföld jeleit hordozza magán.

Vatta település neve személynévből keletkezett magyar névadással. A helyi népi hagyomány szerint nevezetét a XI. században élt pogány Vata vezértől kapta. A község első írásos említése 1323. szeptember 23-án tűnik fel a váradi káptalan által kiadott Barátnyáráddal kapcsolatos oklevélben. A településnek valószínűleg nevet adó Wattay család már 1303-ban feltűnik az oklevelekben.

A település híres szülötte Szemere Bertalan, aki 1812. augusztus 27-én született Vattán, a Szemere-kúriában, ami ma már sajnos nem áll.

A falu mindenkori vezetőségének legfontosabb feladata az volt, hogy a területén élő népességnek az életkörülményeit a lehetőségekhez képest a legjobban szervezze és irányítsa. Ezt a célkitűzést a mai napig szem előtt tartva, tapasztalhatjuk, hogy a település folyamatosan szépül és épül. Nemrégiben került felújításra és átadásra a Vattai Polgárőr Bázis megújult épülete. A település tovább bővítve a lakossági szolgáltatások körét, irigylésre méltó felszereltséggel, a helyi igényeket kiszolgáló, mai kor igényeinek megfelelő konditermet adott át ez év júniusában. A vattai főút mellett épült közpark, piactér, egy új multifunkciós műfüves sportpálya és sportöltöző kialakítása, valamint a játszótér bővítése mind- mind hozzájárul a településkép javításához, az itt élő közösség életminőségbeli javulásához.

 

Elérhetőségek

Községi Önkormányzat Vatta

Cím: 3431 Vatta, Szemere B. u. 20.

Telefon: +3649/333-900

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vidéki élmények

Vissza az előző oldalra