Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Visnye

Kaposvártól 38 kilométerre, délnyugatra a Zselic erdő borította dombjai között meghúzódó egyik legzártabb, legérintetlenebb településcsoport. Vasútja nincs, közút köti össze a megyeszékhellyel és a környező településekkel. Turisztikai adottságai kiválóak, természeti szépsége szinte páratlan. Neve először 1443-ban fordul elő Nysnye alakban, Hedrehely mezővárosához tartozóként. Már akkor több település részből állt. Több birtokosa is volt az elmúlt századokban. 1925-ben, a szétszórt településen még 1300-an éltek. Hét önálló hegyközséget tartottak nyilván. Református temploma 1856-ban épült, de tornya csak 1881-ben készült el. A század elején református elemi iskola is működött a községben.

A településcsoport pusztulása, elnéptelenedése az utóbbi években megállt, sőt Visnyeszéplak – bár burkolt útja sincs – fejlődésnek indult, az érintetlen, szép környezet városi lakosokat vonzott ide. A természeti viszonyok hagyományosan az erdő- és mezőgazdálkodásra nyújtottak lehetőséget. Elzártságának köszönhetően a II. világháború viharai elkerülték. Termelőszövetkezete 1961-ben alakult, faüzemet létesítettek, az egyéb faipari termékek mellett a fő profil a koporsókészítés volt. A szövetkezet tönkrement, jelentős elvándorlás indult meg. A régen híres visnyei szőlőhegyek is tönkrementek. A rendszerváltás után, a kárpótlás során, mindössze néhány gazda kezdett ismét magángazdálkodásba. A tulajdonosok többsége bérbe adta földjeit. Területeiken magyar származású holland tulajdonos alakított ki 1500 hektáros gazdaságot. Részben ő, részben az erdőgazdaság biztosít munkát az itt élőknek, de néhányan Kadarkútra járnak dolgozni. A szövetkezet megszűnésével viszonylag magas lett a munkanélküliség. Az elöregedő településről az iskolások és az óvodások Hedrehelyre járnak.

A kereskedelmi és az orvosi ellátás megfelelő a településrészeken, művelődési terem ad otthont a közösségi rendezvényeknek, könyvtár várja az olvasókat. Ma már csak Visnyeszéplakon és Visnyén gyűlnek össze búcsúra. Visnye és Széplak közelében van a Zselic egyik leghíresebb betyárjának, Nagy Pálnak – közismerten: Pali betyár – sírja. Ma is gondozott környéke nemcsak kedvelt kirándulóhely, hanem a diákok táborozó helye is.

Elérhetőségek

Visnye Község Önkormányzata

Cím: 7534 Visnye, Fő u. 20.

Telefon: (82) 721-879

Képgaléria

Vissza az előző oldalra