Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Zselickisfalud

Zselickisfalud Kaposvártól 10 kilométerre, délnyugatra található. A község észak déli irányban húzódik a Szentmártoni-árok jobb partján lévő domboldalon. Itt ered a Bagóvölgyi-patak és a Várhegy lábánál csörgedező Várvíz-patak is. A Kisfalud név a település viszonylagos csekély kiterjedésére, méretére utal, míg az előtag a földrajzi környezetéhez – Zselic – kapcsolódik. Kisfaludról az 1695. évi kaposvári kamarai kerületi tiszttartó összeírásában olvashatunk, amelyben 10 jobbágycsaládot írtak össze. A falu a török hódoltságot 350-400 lakossal vészelte át, s ez a szám a II. József kori népszámlálás idejére 764 főre növekedett. A község 1726-tól a herceg Eszterházy-féle hitbizományhoz tartozott. A település 1889-ig a kisfaludi körjegyzőség székhelye volt, majd a központot Szennára helyezték.

A falu 1909-ben kapta a Zselickisfalud nevet. Népessége a századforduló óta folyamatosan csökken: 1925-ben a község lélekszáma: 662 fő, a lakosság főleg a mezőgazdaságban dolgozott, mindössze két szatócsot és hat iparost írtak össze. A faluban egy római katolikus és egy református elemi népiskola működött egy-egy tanítóval, egy-egy tanteremben. 1990-re a népességének több mint a felét elvesztette, 315-en lakták ekkor Zselickisfaludot. A falu nevezetessége a 18. században épült barokk stílusú református templom. A mellette lévő egykori lelkészi lakásában a Református Egyház nyaranta ifjúsági táborokat szervez. Az 1970-es évek elején összevonták a szomszédos települések mezőgazdasági üzemeit, s Szenna központtal létrejött a Szelic Táj Mg.Tsz.

A látnivalók közé tartozik a szőlőhegyben található ma is használatban lévő műemlék présház. A Csonka sor nevű utcában kapott helyet a község modern játszótere. A falu szélén található a Vándor Turistaház, amely 1985-től működik. A szálláshely egész évben várja azokat a természetkedvelő turistákat, akik egy fárasztó erdőjárás után szeretnének megpihenni.

A település nevezetességei közé tartozik a „Vadvirág Út” nevű szoborcsoport, ami a Zselic tájegységben található védett növényfajok közül tizenkettőt örökít meg. Az alkotások a Kaposvár-Szilvásszentmárton útvonal mellett láthatók. Zselickisfaludon a katolikus templom előtt és a Hősök tere mellett találhatók meg a fatörzsből faragott alkotások.

Elérhetőségek

Zselickisfalud Község Önkormányzata

Cím: 7477 Zselickisfalud Fő utca 65

Telefon: (82) 712-230

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra