Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Zselickislak

Zselickislak Kaposvártól 2 km-re, délre fekszik, keletről a Kaposba torkolló Zselic-patak, délről a zselici erdőség határolja. Neve először a Somogy megyei konvent 1498-i oklevelében szerepel Lak néven. A XIII. században a bencéseknek 100 kanászfalva volt ezen a vidéken, s ezek egyike lehetett a mostani település magja. Az 1571. évi török kincstári adólajstromban Kis-Lak alakban fordul elő 11 házzal. (A település maga nem itt volt, hanem a mai helyétől kb. 2 km-re délre. Az akkori község maradványai még sokáig megtalálhatóak voltak a Pölöskei réten.) Később a szigligeti, majd a kaposvári vár tartozéka. 1700 elején, a rácok pusztításakor Kislakon az egész falu leégett, az állatokat elhajtották, de szerencsére az embereket életben hagyták.

Mindössze hat háztartást írtak össze 1715-ben, ekkor gróf Eszterházy József volt a földesura, 1726-tól pedig már a herceg Eszterházy-féle hitbizományhoz tartozott. A község neve 1909-től Zselickislak, ekkor lakosainak száma 631 fő volt. Az I. világháború idején 92 férfit vittek el katonának, s húszan már sohasem térhettek vissza családjukhoz. A két világégés áldozatainak közös táblán állítottak emléket, amit a templom falán helyeztek el. Zselickislakon már évszázadok óta a mezőgazdaság jelentett megélhetési lehetőséget a lakosságnak, de nagy szerepe volt a fafeldolgozásnak, az erdei melléktermékekkel kapcsolatos tevékenységeknek és a város közelsége miatt a piacozásnak. A mezőgazdaságból élő településről a földterület szűkössége miatt egyre többen kényszerültek a közeli megyeszékhelyen munkát vállalni.

Az egyéni gazdálkodást lassan a szövetkezeti váltotta fel. Ezekben az években szinte minden család foglalkozott háztáji termeléssel. Zöldséget, gyümölcsöt termesztettek, háziállatokat tartottak és értékesítettek. A rendszerváltás után, a kárpótlás során visszakapott földeken négyen kezdtek ismét magángazdálkodásba, a többiek ennek a már átalakult szövetkezetnek adták bérbe földjeiket.

Zselickislak határában fekszik a kaposváriak kedvelt kirándulóhelye, a Gyertyános-völgy, s a falu közvetlen közelében, attól délre húzódik az 1976-ban létrehozott Zselici Tájvédelmi Körzet. A természet szerelmesei itt minden évszakban találnak látnivalót, tél végén hóvirágot, tavasszal medvehagymát, májvirágot vagy a szúrós csodabogyót. Zselickislak a III. LEADER körút egyik állomása.

Elérhetőségek

Zselickislak Község Önkormányzata

Cím: 7400 Zselickislak Kossuth Lajos U. 57.

Telefon: (82) 373-151

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra