Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Zselicszentpál

Zselicszentpál a Zselic északi részén, Kaposvártól 4 kilométerre, délkeletre a Szigetvárra vezető főút mentén helyezkedik el. A Zselicségnek ezen a részén, ahol ma e jellegzetes kis település is található, eredetileg szláv népesség élt, s a magyar honfoglalók már igen korán megszállták. Erre utalnak azok a korabeli leletek, amit a szomszédos Zselickislak határában találtak. A lakosság fő megélhetését már akkor is az állattenyésztés és az erdő adta, amit a régi híradás is bizonyít: disznókat makkoltattak a rengetegben a bencések számára. A fellelhető iratok szerint a község eredetileg a Guth-Keled nemzetség birtoka volt. 1328-ban pálos kolostor működött itt. A pálosok Magyarországon alakult szerzetesrend, ami hosszabb időn át fennmaradt, s valószínű ebből adódhatott a település neve is, ami először Szent-Pál-völgy alakban fordult elő.

Az 1332-37. évi pápai tizedjegyzék szerint már plébániája is volt. Ekkor Rupolújvári Tamásfi István és János birtoka volt. Zsigmond király 1403-ban Tamási Henrikfi erdélyi vajdának adományozta. Később a kaposújvári, majd a szigligeti várhoz tartozott. A későközépkori források szerint 14-24 házat tartottak számon, ami 70-120 fős népességet jelent. 1726-tól a herceg Eszterházy-féle hitbizományé lett. A községet a Rákóczi szabadságharc idején, 1704-ben rácok gyújtották fel, szorgos lakói később újra felépítették házaikat. A lakosság szinte teljes egészében római katolikus vallású volt. A zselicszentpáli katolikus iskolát 1744-ben alapították, 1948-ig működött. A község neve 1909-től lett Zselicszentpál. Ekkor volt a legmagasabb a lélekszáma, 600 fő, ezután folyamatosan csökkenni kezdett.

A két világháború áldozatainak emlékét a templom mellett felállított márványtábla őrzi. A kényszerű kollektivizálás változásokat hozott, többszöri társulásokkal, beolvadásokkal próbáltak talpon maradni. A Termelő Szövetkezet. a 90-es években megszűnt. Zselicszentpál jövője azonban bíztató. Az ezredforduló tájékán lassú népességemelkedés kezdődött, a városiasodás megfordulni látszik, ma az emberek szívesebben költöznek ki a városból.

A gyönyörű környezet, a tiszta levegő, a nyugalom vonzza ide a látogatót. Aki pedig egyszer is járt Zselicszentpálon, tudja, hogy csodálatos a környezet, és nagyon kedves emberek lakják. Kultúrájuk ápolására nagy gondot fordítottak. A Zselicszentpáli asszonykórus 1999-ben alakult 2000-ben, az I. Bordal-versenyen, a csoport kategória győztesei lettek. Ezen kívül már az „Aranypáva” díjat is elnyerték.

 

Elérhetőségek

Zselicszentpál Község Önkormányzata

Cím: 7474 Zselicszentpál, Fő u. 42

Telefon: 06 82/574-010

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra