Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Fazekas Sándor kosárfonó

Fazekas Sándor Tiszadorogmán él, a kosárfonás fortélyait szinte még gyermekként tanulta meg szüleitől. 14 évesen készítette el önállóan az első kosarát, melyet a mai napig is őriz. Fiatalon lejárt a Tisza partjára apró vesszőt szedni, ebből font kisebb kosarakat, amiket a közeli Egyek piacán adott el. Munka mellett kiegészítő tevékenységként évtizedekig készített vesszőből gazdaságban használatos kosarakat, bevásárlókosarakat, továbbá más használati- és dísztárgyakat. Számos alkalommal mutatta be a tiszadorogmai vesszőfonás hagyományát rangos rendezvényeken, vásárokon, fesztiválokon: a 90-es évek elején a Budapesti Nemzetközi Vásáron (BNV), 1998-ban a Budai Várban a Mesterségek Ünnepén,F a 90-es években többször a Diósgyőri Várban megrendezett Borsodi Fonó Nemzetközi Folklórfesztiválon.

Sanyi bácsi korábban halászként is dolgozott, ehhez használt eszközeit (háló, varsa, véghorog) a vesszőből font kosarakhoz hasonlóan saját maga készítette, javította. Érdeklődésünkre szívesen mutatta meg ezeket is. Portája igazi látványosságként szolgál a városi ember számára.

Elérhetőségek

Fazekas Sándor kosárfonó

Cím: Tiszadorogma

Telefon: -

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra