Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Tiszadorogma

A 3. számú főútról megközelíthető Mezőkövesden át, vagy Nyékládházánál letérve a főútról Mezőcsáton keresztül. Határában nagyobb őskori település nyomait találták meg. A révet, ami mellett a település kialakult, Anonymus Gesta Hungaroruma is említi: "Miután győzedelmesen beszáguldozták Szamos-Körösök közét, Szabolcs és Tuhutum vezérek. A DOROGMAI réven átkelve visszatértek Árpádhoz: a fejedelem pedig a Dorogmával szemben elterülő földeket Hohat kun vitéznek ajándékozta." Nevét a középkori oklevelekben Durugma, Durugman, Doregma stb. alakokban találjuk. A XIV. századtól az oklevelekben már Dorogmaként szerepel. A XVII. században a Csanádiak a fő birtokosok.

A mai település új keletű, a korábbi település házai és temploma ugyanis a Tisza áradásainak estek áldozatul. A falu életét a kezdetektől fogva meghatározta a folyó közelsége. Ma is elsősorban ezért jönnek ide a turisták. A természet barátait csábítja a Tisza-tó állat- és növényvilága és a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet flórája és faunája.

A település infrastruktúrája, ellátottsága és minősége jó. A község belterületén az utak kiépítettek. A Tiszán komp forgalom van Tiszadorogma-Egyek községek között, mely alapján a Hortobágy megközelíthetősége lerövidült. A településen még ma is megtekinthetjük a hagyományos népi kismesterség, a vesszőfonás művelőit és munkáikat. Tiszadorogma, illetve a két szomszéd település: Tiszavalk és Tiszabábolna lakossága elkezdett egy komplex kistérségi ökorehabilitációs terület- és vállalkozásfejlesztési programot.

A település fő célja a falusi turizmus fejlesztése, üdülési férőhelyek bővítése. A település hagyományőrző, tradicionális eseményeinek számít a tiszadorogmai Vesszős Napok, ahol a népi kismesterség, a vesszőfonás fortélyait sajátíthatjuk el, valamint gyermekprogramok és térségi fellépők műsorai színesítik a rendezvényt. Júliusban a motorosoké a főszerep, a Tiszadorogmai Motoros Klub minden évben, ebben a hónapban szervezi meg a nagy látogatottságnak számító Motoros Találkozót.

Elérhetőségek

Tiszadorogmai Község Önkormányzat

Cím: 3466 Tiszadorogma, Arany János út 21.

Telefon: +3649/356-910

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vidéki élmények

Vissza az előző oldalra