Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Cserénfa

Kaposvártól 12 km-re délkeletre a Surján patak völgyében a festői szépségű Zselicségben helyezkedik el – az első írásos feljegyzés tanúsága szerint 1367 óta – Cserénfa. A falu írásos története 1536-ig nyúlik vissza, abban az időben Török Bálint birtoka volt, majd az Eszterházy család tulajdonába került. Az 1715-ös összeíráskor még 10 adózót, öt évvel később már 22 családot regisztráltak, 1870,ben már 369-en, 1910-ben 560-an éltek a faluban. az első iskola 1889-ben kezdte meg működését, az első tanévben 47 gyereket írattak be. A főként állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozó cserénfaiak elsősorban sertést, szarvasmarhát, juhot és lovat tartottak, többnyire 8-10 holdas kisbirtokon gazdálkodtak. 1930-ban 458 lakost írtak össze a faluban, ahol számos iparos dolgozott.

Fotó:

A természet rajongói kedvükre sétálhatnak a község területét behálózó földutakon. Az utak mentén, az erdőszéleken lehetőség nyílik a természet „kincseinek”gyógynövények, vadgyümölcsök, szárazvirág kötészeti alapanyagok, gombák gyűjtésére az egész év folyamán. Az ide látogató vándort a parkok hűsítő árnyékában padok, asztalok, szalonnasütő helyek várják. A falu játszótere a gyerekek paradicsoma. S miközben a csemeték játszanak, a felnőttek a padon pihenve gyönyörködhetnek az őket körülvevő dombok, erdők szépségében. Turista a falu központjában találja a kőből készült harangtornyot, a 3,1 m magas Szent István szobrot, az itt található eMagyarország pontból e-mailt küldhet szeretteinek a világon bárhová.

Fotó:

A vidék élővilága gazdag, a hársas, bükkös erdő kedvelt élőhelye a vadaknak, ezért szívesen látogatják a trófeára vágyó vadászok. A természet szerelmesei itt minden évszakban találnak látnivalót, tél végén például hóvirág borítja a domboldalakat, de az enyhe mediterrán éghajlaton olyan érdekes növények is fellelhetők, mint a medvehagyma, a májvirág vagy a szúrós csodabogyó és a keltike.

A falut a 80-as évek végén Európa szerte híressé tette a motocross pálya és az autós mozi. Most helyén lovascentrum működik. Az ide látogató megszállhat a falu vendégházában. A falusi turizmust fejlesztik, jelenleg részesei a LEADER+ programnak a Zselici akciócsoport tagjaként. 

Elérhetőségek

Cserénfa önkormányzata

Cím: 7472 Cserénfa, Szent István tér 1.

Telefon: 82/569-017

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vidéki élmények

Helyi értékek

Szállások

Vissza az előző oldalra