Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Mezőnyárád

Mezőnyárád község kétféle földrajzi felszíni forma - a hegység és az Alföld találkozásánál fekszik a Bükk alján. A 3. számú főközlekedési út és a Budapest – Miskolc vasúti pálya közvetlenül érinti a falut, biztosítva a lakosság mozgását Miskolc illetve Budapest irányába. A megépült M3-as autópálya közelsége a fejlődés újabb reményét és lehetőségét tartalmazza.

Már Anonimus említi a Nyárád (Naragy) folyót, melynek vize mellett Kácsig táboroztak a honfoglaló magyarok. A ,,nyárád” szó eredetileg olyan vízfolyást vagy más vizes területet jelent, amelynek környékén sok a nyárfa, de mint hogy Nyárád, vagy Nyárágy nevű személynév is volt, eredhet a neve személynévből is. Az első okleveles említés 1238-ból származik: IV. Béla által a johannitáknak adott birtokok között felsorolják Narrag nevű területen a besenyők földjét.

Önálló önkormányzattal rendelkező életképes település, iskolával, óvodával, egészségügyi ellátással (orvos, fogorvos), megfelelő színvonalú szolgáltatással (üzletek, vendéglátás), viszonylag kevés termelőüzemmel. A lakosság részére munkalehetőséget jelent a közeli bánya, néhány intézmény, helyi vállalkozás, szolgáltatás. Kevesen élnek a mezőgazdaságból (kicsi a falu határa). A jó közlekedési helyzet és a kevés munkalehetőség miatt többen távolabbi munkahelyeken (pl. a közeli városokban) keresik megélhetésüket. Mezőnyárád infrastrukturális ellátottsága kifejezetten jónak mondható.

A Mezőnyárádra látogatónak figyelmébe ajánljuk a XIII. században épült romtemplom maradványait (a Szondi út végén), a volt Majthényi kúriát (ma általános iskola) a hozzá tartozó nagy parkkal, és az iskola szomszédságában álló római katolikus templomot. A Zilbiger kastély ma magántulajdon. A településen hagyományőrző rendezvény a Mezőnyárádi Pálinkamustra és Pogácsa Sütő Verseny, valamint a Mezőnyárádi Béka és Hal Sütő- főző Fesztivál.

 

Elérhetőségek

Mezőnyárád Község Önkormányzata

Cím: 3421 Mezőnyárád, Szent István Király út 105.

Telefon: +3649/425-255

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vidéki élmények

Vissza az előző oldalra