Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről - www.videki-elmenyek.hu
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HU

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Dél-Borsodi Leader Egyesület

del_borsodi_leader2.jpgBerzéktől Tiszavalkig és Egerlövőtől Kesznyétenig 37 település fogott össze egy nagy közös projekt keretében. Az így létrejött Dél-borsodi Akciócsoport által lefedett terület településszerkezetében 65 %-os részaránnyal az 500-2000 fő közötti lakost számláló kistelepülések dominálnak. E kis lélekszámú helyi közösségek számtalan olyan megőrzésre érdemes kulturális, épített és gasztronómiai örökséggel rendelkeznek, amelyek megfelelő hasznosítása kitörési pontot jelenthet számukra a társadalmi-gazdasági elmaradottságból.

A térségben tevékenyen jelen vannak a tradicionális kézműves foglalkozásokat (fazekasság, vesszőfonás, gyékénykötés, fafaragás) magas szinten művelő mesteremberek. A mezőcsáti Miska-kancsók és a madaras-virágos pálinkás butéliák a helyi fazekasság jó hírű bizonyítékai. A kistérség Tisza-menti településein még dolgoznak halászmesterek régi pákász hagyományokat és új halászati módszereket ötvözve munkájukban. Az akciócsoport területén működnek vadásztársaságok, melyek vadászterületein mind a helyi, mind a vendégvadászok hódolhatnak szenvedélyüknek. Szentistvánon évente rendezik meg a „Matyó-lakodalmast”, még megtalálhatók a matyó kézműipari termékek is.

Történelmi és kulturális emlékekben is bővelkedik ez a térség: „Csörsz-árok”, a „második Mohácsként” ismert 1596-ban zajlott „Keresztesi Csata” emlékműve, az Ónodi országgyűlés.

Számos településen még ma is megtekinthetőek a hagyományos paraszti építkezésre jellemző körtornácos népi lakóházak, illetve a történelmi múlt emlékhelyei, nemesi kastélyok, kúriák, várak. A községek jelentős részének településszerkezete hűen tükrözi a hajdani keresztutcás falvak alaprajzát. A megőrzésre érdemes építészeti emlékek, értékek közé tartoznak többek között a girincsi Dőry-kastély, a hejőbábai Orczy-kastély, Bay-kastély, Szőllősy-kúria, a kesznyéteni kopjafák, a sajóörösi Mándy-kastély, a borsodivánkai Prónay-kastély, a mezőcsáti tájházak, a református templom kézzel festett fakazettás mennyezete, a geleji pincefalu, a tiszabábolnai rézkori földvár.

Az ízletes tiszai halételek, mezőségi vadételek és különféle gyümölcspálinkák csak egy szűk szegmensét képezik a helyi étel- és italspecialitások rendkívül gazdag kínálatának.

Mezőcsát és Mezőkövesd környéke bővelkedik helyi előállítású mezőgazdasági termékekben (tejtermékek, hús, hal, méz, zöldség, gyümölcs), melyek egyre nagyobb teret kapnak a térségben, megismerésükre vásárokon, helyi termékfesztiválokon nyílik lehetőség. A „Geleji nyurgaponty” országosan elismert és kedvelt őshonos halfajta. A „Geleji” gomolya, tejföl és egyéb tejtermékek egyaránt elismertek és keresettek a hazai és külföldi piacon egyaránt. A legtöbb településen kialakult hagyományai vannak a nagyobb tömegeket vonzó falunapoknak és hagyományteremtő fesztiváloknak. Az Akciócsoporthoz tartozó Ónodon és Mezőcsáton havi rendszerességgel tartanak országos állat- és kirakodó vásárt.

Elérhetőségek

Dél-Borsodi Leader Egyesület

Ország: Magyar

Cím: 3450 Mezőcsát, Hősök tere 24.

Telefon: +36 49/352-527

Webcím: Megtekintés

Üzenet küldése

Kapcsolatfelvétel az akciócsoporttal

A csillaggal (*) megjelölt mezők kitöltése kötelező.

Humán ellenőrzés

Képgaléria

Települések

Vissza az előző oldalra